NYHETSARKIVET
2 maj 2019 12:24
Tre fonder tvingas byta namn efter KO-anmälan
Tre fondbolag har enligt den Etiska nämnden för fondmarknadsföring (ENF) handlat i strid med god sed vid marknadsföring av fonder och tvingas nu byta namn.

Det handlar om tre separata beslut som drabbar fonder från Swedbank Robur, Nordnet och DNB. Utredningen gjordes efter att Konsumentverket lämnat en anmälan till ENF om att respektive bolag haft vilseledande marknadsföring.

Mer specifikt är det benämningarna Absolute Return, ECO, Superfonden och Kapitaltrygg som Konsumentverket anser vara vilseledande och riskerar att påverka konsumenten i sitt beslut.

I sin anmälan om DNB-fonden skrev Konsumentverket bland annat att termen absolutavkastande är svår att förstå för den som inte är verksam inom fondbranschen och kan ge ett felaktigt intryck att en avkastning garanteras. Den etiska nämnden för fondmarknadsföring har även vid tidigare vägledande uttalanden angående namn vid fondmarknadsföring uttryck samma synpunkt.

"Termen bör därför inte användas i namnet på en fond. ENF understryker även att ett språk som är diffust och svårt att förstå för den oinvigde inte ska användas i kommunikation med kund. Konsumentverket delar ENF:s bedömning i frågan och anser att samma bedömning även gäller för användandet av termen på engelska eller andra språk", enligt Konsumentverkets anmälan.

Gällande användningen av ECO i namnet menar Konsumentverket att intryck ges att fondens innehåll i sin helhet är ekologisk, alltså att den investerar enbart i ekologiska produkter. Fonden tar hänsyn till hållbarhet enligt faktabladet, men Konsumentverket menar att det av materialet inte framgår att innehaven är helt ekologiska och är därmed vilseledande.

För Roburs fond med beteckningen Kapitaltrygg skriver Konsumentverket att ordet kan ge ett felaktigt intryck till kunden att pengarna är kapitalskyddade och att fonden inte är förenad med risk. Vidare anser verket att ordet är ett så kallat värdeord som inte har koppling till fondens mål och placeringsinriktning.

Även i Nordnets fall anses användningen av adjektivet "super" vara ett värdeord som saknar täckning och att det av genomsnittskonsumenten kan uppfattas som något bättre än normalt.

Alla tre bolagen lämnade svaromål på Konsumentverkets anmälningar men ENF beslutade i samtliga fall att marknadsföringen var vilseledande och att namnen ska ändras. Dessutom ska fondbolagen betala en avgift då marknadsföringen strider mot god branschsed. Att ett fällande avgörande ska resultera i en avgift står i ENF:s stadgar, där den högsta möjliga avgiften är 100 000 kronor.

Robur får betala mest, 50 000 kronor. Nordnet och DNB får betala 25 000 kronor var. Fondnamnen ska vara ändrade senast 31 mars 2020.

Etiska nämnden för fondmarknadsföring är en oberoende nämnd med syfte att följa upp att fondbolagen i sin information och marknadsföring beaktar de regler som gäller, bland annat Fondbolagens förenings riktlinjer för fondbolagens marknadsföring och information.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907