NYHETSARKIVET
3 maj 2019 12:56
Pensionsnyheterna: Bolagen sköt sig själva i foten när de slopade skalavgifterna
Det är inte alls förvånande att fondförsäkringsbolag och fondplattformar väljer att ha kvar de kritiserade distributörsfonderna. De är ju, som landet numera ligger, en viktig, för att inte säga en avgörande, intäkt för både distributörer och plattformarna.

De här högt prissatta fonderna, med avgifter i intervallen 1,5 - 2 procent, ger en kickback på 0,4 - 0,5 procent till plattformarna och gör det möjligt för såväl förmedlare som fondtorg att överleva.

Trenden mot lägre avgifter och en kraftig ökning av indexfonder i kundernas portföljer gör ju att intjäningen minskar. Indexfonderna ger ju inte någon kickback alls. Eftersom snart sagt alla försäkringsbolag slopat sina skalavgifter har man då ingen intjäning alls kvar om kunderna väljer att placera sitt kapital i den typen av fonder.

Om man hade haft kvar sina avgifter på försäkringsskalen så hade affären kunnat gå ihop ändå. Men kollektivavtalsparterna har i sina upphandlingar, läs ITP och Avtalspension SAF-LO, i praktiken ställt krav på att försäkringsskalet inte får kosta något. Finansieringen för distribution och administration ska istället i sin helhet komma från fondkapitalet.

Här är det okomplicerat på kollektivavtalsmarknaden eftersom det är en ren oligopol- eller monopolmarknad. Här finns ju inga distributörer som ska tjäna pengar på att rekommendera olika fonder. Och de inaktiva kunderna hamnar i de växande förvalsfonderna, typ AMF eller Alecta Optimal.

Problemet uppstår när avgiftsstrukturen från de kollektivavtalade affärerna smittar de icke-kollektivavtalade delarna av marknaden och tiotaggarmarknaden, som på ITP-området är en möjlighet som ges av ITP-avtalet.

Om nu avgiftspressen fortsätter och kunder och upphandlade företag i växande utsträckning lägger fokus på låga avgifter, kommer det att bli svårt att få betalt för rådgivning och distribution. Det är en viktig anledning till att det fortfarande finns dyra distributörsfonder som sällan efterfrågas direkt av kunderna men som ofta är en viktig del i de portföljer som rådgivarna rekommenderar.

I den nuvarande situationen kommer det att bli svårt för fondförsäkringsbolagen att återinföra skalkostnaderna. Det vore dock rimligt eftersom skalet faktiskt innehåller något - men man ger bort det. Det blir lite som när tidningsbranschen började distribuera sina nyheter gratis på webben och först senare lärde sig att den finansiering som kom via bannerannonseringen på intet sätt täckte produktionskostnaden. En dollar i printannnonser kom att ersättas av en cent i bannerannonser, som man uttryckte saken i USA.

Tröst för tigerhjärtan är att rörligheten i bestånden är låg och att man fortfarande har stora stockar kvar av fonder och försäkringar som fortfarande genererar bra intäkter. Till det kommer att inflödena ökar genom att parterna ökar premieuttagen och löneväxlingen ger bra pengar, även om det främst är höginkomsttagare som drar nytta av dem.

Men flyttmarknad i kombination med pressade fondavgifter kommer att göra det allt svårare att finansiera rådgivning direkt ur fonderna. Nån måste hitta på ett sätt att få kunderna att vilja betala för rådgivning, om företeelsen ska överleva på sikt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907