NYHETSARKIVET
6 maj 2019 11:50
Riktåldrarna ökar kostnaderna med sju miljarder, menar Svensk Försäkring
Svensk Försäkring ställer sig positivt till en höjning av pensionsåldrarna i takt med medellivslängden och att det införs en riktålder för pension. Det skriver organisationen i sitt remissvar till regeringens förslag om höjda åldersgränser i pensionssystemet.

"Det är viktigt att komma ifrån dagens signal om att 65 år är pensionsåldern. Genom att arbeta längre upp i åldrarna ökar sannolikheten för att fler får en tillräckligt hög inkomstbaserad ålderspension så att de klarar sig på sin egen pension. Sen får man inte glömma att även inträdesåldern och arbetets omfattning har stor betydelse för vilken pension man får", säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring.

Däremot anser Svensk Försäkring att promemorian inte berör en viktig faktor, att höjda åldersgränser inom kompletterande privat försäkring innebär ökade kostnader på drygt sju miljarder kronor i form av livränta, sjukpension, premiebefrielseförsäkring och efterlevandeskydd.

"Till skillnad från de effekter som gäller för staten finns det ingenting som kompenserar för dessa ökade kostnader. De drabbar försäkringstagarna fullt ut genom höjda premier och de försäkrade genom ett minskat löneutrymme med påföljande effekter för tillväxt och sysselsättning. Ett sätt att kompensera försäkringstagarna och de försäkrade för de ökade kostnaderna är att sänka alternativt ta bort skatten på trafikförsäkringspremier", säger Eva Erlandsson.

Dessutom kritiserar organisationen att konsekvensanalysen i promemorian helt utelämnar vilka effekter förslagen har för privat försäkring. Detta utgör genom kollektivavtalad försäkring, gruppförsäkring och individuell försäkring ett allt viktigare komplement till samhällets skydd. Hur det kompletterande skyddet utformas och anpassas till förslaget om riktålder har en stor betydelse för de anställdas vilja och möjlighet att arbeta längre upp i åldrarna, menar Svensk Försäkring.

"Det är tydligt att betydelsen av kollektivavtalad försäkring, gruppförsäkring och individuella försäkringslösningar har ökat över tid. Exempelvis utgjorde tjänstepensionerna närmare en femtedel av de totala utbetalningarna av pension 2018. De är inte längre är ett tillägg på marginalen utan spelar en väsentlig roll för individers försörjning som pensionär", säger Eva Erlandsson.

Oklart i nuläget är också hur LAS-ålderns anknytning till riktåldern för pension ska hanteras samt vad översynen av avdragsreglerna för tjänstepension ska landa i. Att inte samtliga frågor med koppling till Pensionsgruppens överenskommelse från 2017 hanteras samtidigt är olyckligt, anser Svensk Försäkring.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907