NYHETSARKIVET
6 maj 2019 11:56
Expert i PPM-utredning varnar för kommande förslag
Fondbolagens Förenings vd Fredrik Nordström skriver i en debattartikel i Dagens Industri idag att politikerna i Pensionsgruppen borde ta "initiativ till en noggrann analys av effekterna av de redan genomförda förändringarna (på Pensionsmyndighetens fondtorg, reds anm.), innan man kastar sig in i eventuella nya reformer av Premiepensionen."

Bakgrunden är förstås den utredning som Pensionsmyndighetens tidigare chefsjurist Mikael Westberg leder som handlar om steg två i reformeringen av systemet med ett upphandlat fondtorg i syfte att ytterligare förstärka konsumentskyddet.

Fredrik Nordström, som är förordnad som expert i utredningen, verkar inte riktigt ha tid att vänta på utredningens förslag. Redan nu går han ut och varnar för konsekvenserna av de förslag som kan komma ifrån den i november.

Nordström skriver att konsumentskyddet redan stärkts för spararna i PPM-systemet och skriver:

"När det gäller premiepensionen har konsumentskyddet från början varit för svagt vilket öppnat upp för oseriösa aktörer. Detta har nu åtgärdats."

Han påpekar vidare att de åtgärder som vidtagits redan "fått effekt" bland annat genom att telefonmarknadsföringen försvunnit.

Men han oroas alltså av den utredning som han själv sitter med i ska komma fram till och skriver:

"En statlig utredning tittar för närvarande på möjligheterna att avskaffa det nuvarande fondtorgets utbud, och genomupphandling ge spararna ett mycket mer begränsat antal fonder att välja på som ska väljas ut av staten. Med en sådan modell skulle spararnas valfrihet och makt över det egna pensionssparandet minska dramatiskt. Vi riskerar att få en maktkoncentration med ett fåtal gigantiska fonder, i praktiken statligt kontrollerade."

Han menar vidare att det på tjänstepensionsområdet, där det finns både system med upphandlade fondalternativ och med anslutningsförfaranden, inte går att identifiera några skillnader i konsumentskydd.

Han tillstår dock att upphandlingar kan bidra till bättre priser men menar att detta främst gäller när det inte finns en etablerad prisnivå på marknaden, något som han nu anser att det finns.

Att Fredrik Nordström ger sig i debatten nu är förstås för att skapa medlemsnytta för Fondbolagens Förenings medlemmar. För dem har han internt uppgivit att det "är sannolikt (att det blir ett steg 2, reds anm) men att föreningen arbetar för att steg 2 inte ska bli av och att och att man samlar på sig relevanta argument att ta med till diskussionen", enligt ett referat från ett tidigare medlemsmöte i Fondbolagens förening, som Pensionsnyheterna tagit del av.

Eftersom utredningen bestämt sig för att arbetet ska vara konfidentiellt så kan han inte berätta för medlemmarna om hur diskussionerna går eller dela med sig av arbetsmaterialet, så han får agera utan insiderinformation.

I referatet från medlemsmötet står det vidare:

"Fredrik Nordström söker aktivt kontakt med politiker som delar föreningens ståndpunkt samt försöker att påverka de politiker som är av en annan mening. Just nu arbetar kansliet med ett antal rapporter som ska ligga till grund för diskussionerna med beslutsfattare."

Dagens debattartikel i DI visar att han också kan leverera. Kort sagt vanligt lobbyarbete i medlemmarnas intresse.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907