De första månaderna efter att flytträtten återinfördes 1 oktober förra året har drygt 15 000 personer valt att flytta hela eller delar av sitt tjänstepensionskapital i ITPK. Enligt statistik från Collectum rör det sig om sammanlagt knappt 900 miljoner kr som flyttats mellan olika bolag.
Några bolag har klarat sig bättre än andra. Bäst har det gått för Nordea Liv och Pension och AMF som marknadsfört sig hårt. Betydligt sämre har SPP klarat sig.
Det rör sig alltså inte om några jättesiffror än, men rörelserna visar vilka som lyckats locka kunderna, och vilka som inte klarat det lika bra.
Några bolag har knappt berörts över huvud taget, KPA Pension har, för att ta ett exempel, haft 12 flyttar från sin tradlivlösning och ingen flytt till den.
Större rörelser har det varit för Alecta som haft 4 095 flyttar från tradlivförsäkringen och 1 615 till den. De har alltså tappat knappt 2 500 kunder under det sista kvartalet förra året. Det preliminära värdet på kapitalet som flyttats från bolaget är 96,9 miljoner kr.
SPP Liv har haft en kärv höst och det märks inte minst på flyttmarknaden där de ser ut att vara de stora förlorarna. De har tappat 2 291 kunder på tradlivsidan och 2 396 från SPP Liv Fondförsäkring. Samtidigt har inte en enda person valt att flytta till bolaget. Sammanlagt har SPP gått miste om 180 miljoner kr i kapital.
De är dock inte ensamma om att inte haft någon inflyttning. SEB Trygg Liv förlorade 1 044 kunder på tradlivsidan och har inte heller haft några som valt att gå till dem. SEB Trygg Liv Fond förlorade 2 583 kunder, men samtidigt valde 781 personer att flytta till bolagets fondförsäkringar.
Bättre har det gått för Nordea Liv och Pension. I alla fall för bolagets traditionella försäkring. 474 personer har övergett Nordeas traditionella livförsäkring, men mer än tio gånger så många, 5 599 personer, valde att flytta sin ITPK till bolaget, alltså en nettoökning av antalet kunder med 5 125 personer. Fondsidan verkar Nordea inte lagt lika mycket krut på att marknadsföra, där tappade man 97 personer och fick inte någon inflyttning alls.
Britta Burreau, vd på Nordea Liv och Pension förklarar Nordeas stora inflöde av ITPK-försäkringar med att man arbetat hårt med att ge råd till sina kunder och att man har goda relationer till dem.
Jag tror att det handlar om råd och relation. Vi har utbildat 3 400 rådgivare som finns i vårt kontorsnät och vi upplever att kunderna vill ha råd av någon man litar på när det gäller flytt av pension. Och jag tror att det också är därför som vi inte har haft något stort utflöde. Men att ha flytträtt, som vi haft sedan 2004, kräver att man hela tiden är på tårna och lyssnar på kunderna och håller erbjudandet aptitligt, säger hon till Pensionsnyheterna.
Också AMF har kommit väl ut ur flyttkarusellens första månader med en nettoinflyttning på 3 772 personer. 5 533 personer har flyttat till bolagets tradlivförsäkring medan 1 761 lämnade det. AMF Fondförsäkring klarade sig nästan lika bra med en nettoinflyttning på knappt 3 000 personer. 1 646 personer lämnade och 4 625 kom till.
Länsförsäkringar Liv gick snudd på jämt upp med 1 091 flyttar från och 1 156 flyttar till bolagets traditionella försäkring. Länsförsäkringar Fondliv hade knappt 2 189 flyttar till sig och 900 kunder som flyttade därifrån.
Statistiken gäller tiden 1 oktober till 19 december 2008.