De svenska hushållens pensionssparande i fonder växer stadigt. Från att i början av 2000-talet ha utgjort 33 procent av den totala fondförmögenheten så låg andelen på 71 procent i slutet av 2018.
Det skriver Fondbolagens förening i en studie om trender på fondmarknader de senaste 40 åren. Föreningen sammanställde rapporten i samband med sitt 40-årsfirande.
Hushållens pensionssparande i fonder är fördelat mellan IPS (individuellt pensionssparande), fondförsäkring och premiepension. Framför allt är det premiepensionen som bidrar till ökningen av fondsparande till pensionen. Från att ha utgjort sju procent av fondförmögenheten 2000, steg det till 33 procent vid årsskiftet, enligt sammanställningen.
Som jämförelse har fondförsäkringssparandet ökat från 24 procent år 2000 till 28 procent i slutet av 2018.
"Nettosparandet i det pensions- och försäkringsanknutna fondsparandet har under hela 2000-talet legat på en mycket hög nivå, det har utgjort så mycket som 85 procent av hushållens totala nysparande i fonder. Avdragsrätten för privat pensionssparande slopades 2016 och sedan dess har det av förklarliga skäl gjorts nettouttag från IPS. Det höga och relativt konstanta nysparandet till premiepension och fondförsäkring förklaras naturligtvis av att avsättningar sker automatiskt baserat på inkomsten", enligt rapporten.
En annan trend som föreningen lyfter fram i sammanställningen är den ökade konkurrensen på den svenska fondmarknaden på 2000-talet. Antalet tillgängliga fonder har mer än dubblerats och uppgår till drygt 4 000 idag. Många utländska bolag har etablerat sig och bankernas dominans har minskat; de fyra största bankernas fondbolag stod för 85 procent av fondförmögenheten 1999 men ligger per slutet av 2018 på 55 procent. En av faktorerna bakom är just fondsparandets ökade betydelse för pensionen, där många fondbolag med pensions- och försäkringskoppling fått en större del av nysparandet.
Av rapporten framgår också att svenska börsen under perioden mellan 1980 och 2019 stigit mer än världsindex. Stockholmsbörsens utveckling enligt MSCI World var 16 procent per år jämfört med 12 procent för världsindex. Samtidigt visade den svenska börsen mer volatilitet.
Ytterligare en utmärkande trend för fondsparandet är indexfondernas kraftiga ökning. Från 2010 till idag har indexfondernas andel av fondförmögenheten i aktiefonder ökat från åtta till 17 procent. Själva aktiefondsförmögenheten har under samma period vuxit med 118 procent, från 1 190 miljarder kronor 2010 till 2 595 miljarder vid slutet av årets första kvartal.