I den senaste hållbarhetsrapporten från Sjunde AP-fonden beskrivs de metoder fonden använder sig av för att driva på för att skapa en mer hållbar utveckling. Där ingår agerande och röstande på bolagsstämmor, aktiva dialoger, svartlistning men även juridiska processer genom grupptalan. I dagsläget bedriver AP7 sexton pågående rättsprocesser mot bolag som behandlat aktieägare felaktigt eller påverkat kursen negativt.
"Under 2018 inledde vi rättsfall mot Alphabet för att utreda om ledningen brustit i att förhindra och hantera sexuella trakasserier inom dotterbolaget Google Inc, vilket kan ha skadat aktieägarvärdet. Vi inledde också ett rättsfall mot General Electric på grund av felaktig information om företagets finanser vilket även det kan ha skadat aktieägarvärdet", framgår det av hållbarhetsrapporten.
Under fjolåret inleddes även förlikningar med två bolag, något AP7 uppger att de flesta rättsprocesser slutar med.
"Hittills har rättsprocesserna som AP7 deltagit i fört tillbaka drygt 69 miljoner kronor till spararna", står det i rapporten.
Under 2018 röstade AP7 även på 3 037 av 3 062 möjliga bolagsstämmor. Vid 46 procent av dessa har fonden på någon punkt röstat emot styrelsens rekommendation, antingen genom en röst emot ett styrelseförslag eller en röst för ett aktieägarförslag som styrelsen inte stöttat.
AP7 har 90 procent av sitt kapital förvaltat externt men trots det har ägarstyrningen av bolagen inte överlåtits på förvaltarna. Fonden sköter röstning, svartlistning, screening och bolagsdialoger själv, enligt rapporten.
I rapporten beskrivs också Sjunde AP-fondens temaarbete, något som gjorts sedan 2014 för att komplettera ägarstyrningsarbetet. Under fjolåret beslutades att temat för perioden 2019 till 2021 ska vara hållbar effektmätning. Kunskap om kapitalförvaltningens effekter på en hållbar utveckling är idag bristfälliga, menar fonden.
"Efterfrågan på redovisning av effekter från intressenter och investerare är stor men det finns inga vedertagna mätmetoder. Det långsiktiga målet är att kunna tydliggöra samhällsnyttan. Temaarbetet kommer därför att kretsa kring utvärderingsmetoder för effekten av ägarstyrning och investeringar."
Detta berördes i gårdagens nyhetsbrev där en rapport från analysbolaget Cerulli Associates summerades. I Cerullis enkät framkom det att europeiska försäkringsbolag efterfrågar just relevanta metoder för effektmätning av sina hållbara investeringar.