NYHETSARKIVET
17 maj 2019 12:45
Pensionsmyndigheten svarar Svenskt Näringsliv om etableringsåldrar
I går ifrågasatte Svenskt Näringsliv Pensionsmyndighetens definition av etableringsåldrarna på arbetsmarknaden. Organisationen menade att den definition man använde var vilseledande och att det inte var helt okontroversiellt att välja den definition som man gjort. Med den valda definitionen ansåg myndigheten att man kunde döda myten om att Sverige har en högre etableringsålder än jämförbara länder när det i verkligheten förhåller sig tvärtom.

Idag svarar Pensionsmyndighetens Ole Settergren på kritiken:

"Det finns visst myter, men att Sverige skulle ha problem är inte en av dem"
 
Pensionsmyndigheten delar Svenskt Näringslivs uppfattning att ett tidigare inträde i arbetslivet skulle, allt annat lika, medföra ekonomiska vinster för individer och samhället.

Precis som företrädarna för Svenskt Näringsliv skriver, finns det många olika mått för vid vilken ålder inträdet i arbetslivet i genomsnitt sker. De olika måtten kan dessutom ge mycket skilda svar på den frågan.

Det mått företrädarna för Svenskt Näringsliv hänvisar till, "etableringsålder", använder dock inte SCB i ordinarie, återkommande statistik. Måttet har dock producerats av SCB i några olika sammanhang, men det är några år sedan.

Måttet etableringsålder visar, i likhet med de mått Pensionsmyndigheten producerar, att det skett en kraftig höjning av inträdesåldern på arbetsmarknaden sedan början på 1990-talet. Vi hävdar att den ökningen skedde i mitten av 1990-talet, i samband med krisen och den efterföljande utbildningsexpansionen. Inträdesåldern därefter legat på ungefär samma nivå.
 
De som anser att den sanna inträdesåldern är en "hög" siffra kan bli tillfredsställda av ett av de mått Pensionsmyndigheten redovisar i sin årliga rapport.

Inträdesålder mätt med "lön" ger i myndighetens rapport en ålder på omkring 26 år. Det är en bit under SCB:s aldrig officiella "etableringsålder", men inte så mycket under. Vi kan dock inte räkna inträdesålder mätt med måttet "lön" för andra länder, underlagsuppgifterna finns inte hos oss.

Vad som framgår tydligt av även det måttet är dock att inträdesmönstret förefaller stabilt sedan mitten på 1990-talet. Inget av det anförda innebär att vi anser att Sverige saknar problem eller förbättringsmöjligheter.
 
Ole Settergren
Enhetschef Pensionsmyndigheten
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907