Igår meddelade regeringen stolt att man täppt till skattehålet mellan Sverige och Portugal när det gäller privata tjänstepensioner. Från och med den 1 januari 2020 har man kommit överens om att Sverige ska ha rätt att ta ut källskatt på de pensioner som betalas ut från Sverige.
Det innebär att Sverige kommer att ta ut 25 procent i särskild inkomstskatt på utbetalningar från privata tjänstepensioner.
- Det som händer är att Sverige i det nya avtalet får igenom att källstaten ges möjlighet att ta ut skatten och att det alltså inte bara hemviststaten som har rätten att ta ut skatten, vilket är det som gällt hittills säger Johan Sander, skattejurist och partner på KPMG, till Pensionsnyheterna.
Nu är datumet, 1 januari, inte alls ristat i sten. Det kräver att både Sverige och Portugal ser till att göra de ändringar som krävs och att Sveriges riksdag och Portugals parlament röstar igenom det nya avtalet.
- Från svensk sida innebär det att vi kommer att lägga en proposition till hösten och sen är det meningen att Portugal ska göra samma sak på sin kant. Om det kommer att hinnas med hänger på hur det går i de administrativa processerna, säger Mats Andersson, kansliråd på skatteavdelningen på finansdepartementet.
Något som talar för att det kan lyckas är att avtalet och det protokoll som undertecknades igår bär namnteckningar från respektive lands ministrar, inte viceministrar eller statssekreterare vilket också förekommer.
Men Portugal ska dessutom hålla parlamentsval i år, vilket kan innebära att ministrar kan bli av med sina jobb, men opinionsundersökningar pekar mot att den sittande socialdemokratiska regeringen får förnyat förtroende.
Men det finns en hake till. Om Portugal bestämmer sig för att införa en skatt på privata tjänstepensioner innan den 1 januari 2020 så kan inte Sverige börja ta ut SINK-skatt på tjänstepensionerna, utan Portugal får då fortsatt ensam beskattningsrätt fram till den 1 januari 2023. Därefter inträder den svenska beskattningsrätten och eventuell dubbelbeskattning kommer att undanröjas genom så kallad omvänd avräkning, vilket innebär att Sverige kan räkna av den portugisiska skatten från SINK:en.
Så om man till exempel inför en skatt på fem procent på tjänstepensioner i Portugal så kommer den svenska SINK-skatten reduceras och då landa på 20 procent. För de svenska pensionärerna gör det ingen skillnad, skatten blir 25 procent i alla fall, men så ska tekniken fungera.
Nu finns det en liten grupp svenskar som flyttade till Portugal redan innan 2009, då Portugal tog fram de förmånliga skattereglerna för pensionärer. De betalar portugisiska skatter på alla typer av pensioner och andra inkomster, kort sagt som alla vanliga skattskyldiga i landet. Om de, efter 2023, kommer att få privata tjänstepensioner från Sverige så kommer de också att drabbas av SINK-skatt. Här kan man gissa att de som riskerar att drabbas av skatten kommer att slänga sig på telefonerna för att - om möjligt - påskynda utbetalningen av tjänstepensionerna för att tömma ut dem innan skatten kommer.
- Efter den 1 januari 2023 kommer särskild inkomstskatt att tas ut. Då åker allt in men då med möjlighet till omvänd avräkning, säger Mats Andersson.
Så om hela hinderbanan som väntar klaras av utan några stopp kan det bli skatt på svenska tjänstepensioner från och med den 1 januari år 2020. Men tidsschemat är tajt. Om inte allt finns på plats till den 1 januari 2020 är nästa möjliga tillfälle året efter.