Det blir bara mindre förändringar för Sveriges 1 512 pensionsstiftelser när nya regler för pensionsstiftelser träder i kraft den 1 december 2019 med anledning av genomförandet av det andra tjänstepensionsdirektivet (Iorp 2).
I lagrådsremissen som presenterades den 17 maj, ska en pensionsstiftelse för minst 100 personer ha en riskhanteringsfunktion, ett internkontrollsystem samt en internrevisionsfunktion. Däremot slipper pensionsstiftelser att ha en aktuariefunktion.
Det finns idag 78 pensionsstiftelser registrerade hos Finansinspektionen som tjänstepensionsinstitut som tryggar pension åt minst 100 personer. IORP 2 kommer bara att gälla för dessa pensionsstiftelser. En förändring blir dock att pensionsstiftelser som tryggar pension för minst 16 personer ska tillämpa EU-direktivets investeringsregler och allmänna krav på företagsstyrning.
Lagregler för pensionsstiftelser återfinns i tryggandelagen från 1967. De lagändringar som regeringen föreslår i tryggandelagen för anpassning till IORP 2 är ganska små.
I promemorian från förra året föreslog regeringen att begreppet arbetstagare i lagstiftningen skulle ersättas av begreppet förmånsberättigad, men det förslaget har försvunnit i lagrådsremissen. En annan förändring jämfört med promemorian är att definitionen av gränsöverskridande verksamhet i IORP 2 förs in i Tryggandelagen och att Finansinspektionen får avgöra om en pensionsstiftelse får bedriva gränsöverskridande verksamhet.
En ny bestämmelse införs också i tryggandelagen om att pensionsstiftelser får beakta ESG-faktorer i sina placeringsbeslut och att aktsamhetsprincipen ska gälla för alla pensionsstiftelser för minst 16 personer.
Svenskt Näringsliv och branschorganisationen för pensionsstiftelser SPFA ansåg i sina remissvar att pensionsstiftelser inte borde omfattas alls av IORP 2, då de inte ger några pensionsutfästelser, inte har någon ägare eller medlemmar. Regeringen avfärdar det argumentet med att pensionsstiftelser förvaltar tillgångar med syfte att tillhandahålla pensionsförmåner och därför ska betraktas som tjänstepensionsinstitut.
Av den svenska tjänstepensionsmarknaden på drygt 3 000 miljarder kronor förvaltas cirka 75 procent av livbolagen, 5 procent av tjänstepensionskassor som måste ombildas till tjänstepensionsföretag. Resterande 20 procent förvaltas av arbetsgivare genom kontotryggande i egen regi varav 10 procent genom tryggande i pensionsstiftelser.
När det gäller tillsyn över pensionsstiftelser säger lagrådsremissen att tillsyn enligt IORP 2 sköts av Finansinspektionen medan övrig tillsyn, som tidigare, sköts av respektive länsstyrelse.
Ola Hellblom