Nätbanken Nordnet har på senare tid aktiverat sig allt mer i den heta frågan om en effektivare flytträtt av pensionssparande. Eftersom man inte tycker att regeringens lagrådsremiss är tillräcklig har man nu valt att skicka in ett eget yttrande med förslag till finansmarknadsminister Per Bolund.
Förslagen kan sammanfattas så här: utöka flytträtten för alla pensionsförsäkringar, oavsett när de tecknades, inför ett maxtak på 500 kronor för flyttkostnad, en maxtid för flytt på två månader samt att sparare tillåts flytta tjänstepensioner i fribrev utanför kollektivavtalsområdet.
De här förslagen kommer från Nordnets sparekonom Frida Bratt, som redan torgfört budskapet, bland annat i Pensionsnyheterna. Anskaffningskostnader som spararna måste stå för och faktum att tiden de ska stå för det i lagrådsremissen förlängdes till tio år från tidigare förslaget om fem år var något hon var starkt kritisk mot. Kritiken fortsätter i yttrandet.
"Vi är starkt kritiska mot att regeringen föreslår att anskaffningskostnader överhuvudtaget ska ligga till grund för storleken på flyttavgiften. Det är orimligt att spararna ska stå till svars för ett osunt provisionssystem som helt och hållet vilar på överenskommelser mellan branschaktörer. Även om provisioner numera bara får betalas när åtgärden gynnar konsumenten, i och med Mifid II, så kommer konsekvenserna av det provisionssystem som branschen använt sig av i många år påverka flyttavgifterna i decennier, med regeringens förslag. Nivåerna på flyttavgifterna blir fortsatt otydliga och riskerar att bli väldigt höga", enligt yttrandet.
Nordnet anser att det är rimligt att pensionsbolagen får ta ut vissa kostnader för administrativt arbete men pekar på det kollektivavtalade tjänstepensionssystemet som bevis för att kostnaderna definitivt kan hållas nere.
Gällande att införa en maxtid för flyttar så blir risken mindre för att bolagen drar benen efter sig genom segdragna administrativa processer. Och för fribreven menar Nordnet att en individ bör styra över sitt eget pensionskapital efter att en anställning upphört, så länge kapitalet förblir inom en tjänstepensionsförsäkring.
"Det bör inte föreligga några skattemässiga hinder för att sådan försäkring ska kunna omfattas av en utökad flytträtt. Även om det finns försäkringsbolag som tillämpar högre avgifter för individuella tjänstepensioner jämfört med kollektivavtalade tjänstepensioner, så finns det försäkringsbolag som erbjuder såväl billigare som bättre villkor för individuella tjänstepensioner."
Ett sista förslag är att ta bort kravet på tidigare arbetsgivares underskrift om en person vill flytta sparandet.
"Vi ser inga bärande skäl till varför tidigare arbetsgivares underskrift ska krävas vid pensionsflytt, utan förespråkar ett slopande av detta krav."
Övriga som undertecknat detta yttrande är Nordnet Pensionsförsäkrings vd Fredrik Ekblom och Sverigechefen Martin Ringberg.
Lagrådsremissen om en effektiviserad flytträtt presenterades för en knapp månad sedan. Pensionsnyheterna bedömer sannolikheten för att regeringen ska riva upp den i det här läget som högst begränsad. Argumenten är inte direkt nya utan har förekommit i debatten i flera år.