Frågan om de nya tjänstepensionsbolagen ska träffas av försäkringsdistributionsreglerna eller inte är något som delat branschen efter samma stridslinjer som kapitalkraven.
Avtalsparterna och deras bolag, till exempel Alecta, AMF, Kåpan och Folksam/KPA, har tyckt att man kan avvakta, medan motståndarsidan, de privata bolagen, tycker att samma regler ska gälla alla.
Partsbolagen menar att det skulle skapa dyrare distribution och menar att de redan i avtalen hanterar kundskyddet. De tycker inte att det behövs ytterligare regler för dem och om man måste ha distributionsregler vill man avvakta och utreda.
Det tycker inte regeringen som tycker att det är fel att vänta på att utreda saken ytterligare och tycker att det är viktigt att distributionsreglerna, läs IDD, blir likalydande över hela linjen. Inte minst eftersom det kommer att kunna ske beståndsöverlåtelser och flyttar mellan försäkringsbolag och tjänstepensionsbolagen i framtiden.
Och regeringen sätter ned foten och skriver: "Det är av stor vikt för tjänstepensionsmarknaden som helhet att all försäkringsdistribution omfattas av ett gemensamt regelverk. Då kan både försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag delta på den marknaden, omvandlas från den ena kategorin till den andra och försäkringsavtal flytta mellan de två kategorierna, utan att intresset av skydd vid distributionen för de framtida pensionärerna får stå tillbaka."
Även utländska bolag som vill bedriva tjänstepensionsverksamhet i Sverige ska träffas av samma regler, anser regeringen i lagrådsremissen om tjänstepensionsbolagen.
Regeringen tycker inte heller att partsbolagens invändningar om ökade kostnader är avgörande, detta eftersom många av de mer omfattande bedömningar som ska göras vid vanligt försäkringsförmedlande inte aktualiseras på kryssmarknaden.
Regeringen pekar på att det till exempel inte förekommer någon rådgivning, att man inte håller på med tredjepartsersättningar inom de kollektivavtalade planerna och att det därför inte borde vara något att gnälla om.
"Med andra ord torde kostnaden för att upprätthålla de nu aktuella förfarandena motsvaras av ett i sammanhanget högst relevant, ökat kundskydd samt även motiveras av målsättningen av likabehandling av olika marknadsaktörer", skriver regeringen.