Om man rör någon av de trådar av spindelväven som reglerar finansmarknaden är det risk att andra trådar påverkas och leder till effekter på ställen där man inte förväntat sig och där det inte heller funnits anledning för lagstiftare att ingripa.
Ett sånt exempel gäller försäkringsföretag, tänk Skandia, som skulle vilja separera sina bestånd och bilda ett nytt tjänstepensionsföretag för tjänstepensionsbeståndet. Det är möjligt och skulle kunna vara intressant eftersom man då skulle komma att få använda sig av det mildare kapitalkravet, som regeringen presenterade i sin lagrådsremiss i fredags.
Problemet är bara att Skandia som koncern innehåller flera företag, fondförsäkringsbolaget, det ömsesidiga livbolaget och Skandiabanken, för att nämna några. Där funkar det i dag så att det bolaget som sitter i toppen av strukturen, Skandiabanken, avgör hur bolag under banken ska behandlas enligt reglerna för konglomerat.
Den här blandningen gör att man inte bara träffas av de regleringar som gäller de olika verksamheterna. Man träffas även av EU-regler som gäller för finansiella konglomerat och om man ska göra en lång historia kort får det effekten att det nybildade tjänstepensionsbolaget skulle tvingas följa reglerna från försäkringsregleringen, alltså Solvens 2.
Så efter att man lyckats dela upp beståndet skulle man ändå inte komma åt de mjukare reglerna som följer av tjänstepensionsregelverket och operationen skulle innebära att man vore tillbaka där man började.
Skandia, Swedbank, SEB och Länsförsäkringar, som kan fundera över att skapa tjänstepensionsbolag i den nya världen, skulle då inte ha någon glädje av operationen, åtminstone inte genom mildare kapitalkrav. Det har de påpekat i brev till finansdepartementet under processen och nu ser det ut som att man fått med sig lagstiftaren, som ändrat i de förslag man la fram i den promemoria som föregick lagrådsremissen.
Och så vitt Pensionsnyheterna kunnat utröna kommer tjänstepensionsföretag i en framtid att bli till kameleonter beroende på sammanhanget. Det betyder en "färg" när man definieras i konglomeratbestämmelserna och en annan när man bedömer verksamheten mot andra regelverk som rör den nationella försäkringsrörelselagstiftningen.
Låter det krångligt? Det är det.
Men summan av kardemumman blir att tjänstepensionsföretagen i konglomeratlagen ska anses vara ett reglerat företag och anses tillhöra försäkringssektorn. Här ändrar man i den lagen och inför bestämmelser om att även tjänstepensionsföretag ska få en egen plats.
Den operationen innebär att tjänstepensionsföretagen kommer att kunna ha andra regler, till exempel kapitalkrav, än försäkringsföretagen enligt Solvens 2, även om man har en bank i toppen.
Det blir visserligen en lite underlig lagstiftningsteknik, men operationen bör leda till att det blir möjligt för bolag som startar tjänstepensionsbolag att inte med automatik träffas av försäkringsregleringen i Solvens 2.
Det här bör innebära att ett av hindren för ombildningar till tjänstepensionsföretag nu är borta. Det kan innebära att flera livbolag får anledning att fundera över om det är läge att ombilda sig.
Mer om saken finns att läsa i
lagrådsremissen på sidan 612 och framåt.