Om man läser regeringens lagrådsremiss om tjänstepensionsbolagen som fan läser bibeln kan man dra slutsatsen att det ska gå bra att tvätta pengar i de nya tjänstepensionsbolagen.
Regeringen har nämligen föreslagit att de regler som gäller penningtvätt i livförsäkringsbolagen inte ska gälla för tjänstepensionsbolag.
Genom ett tillägg i lagen om åtgärder av penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630) så undantas tjänstepensionsbolagen. Med följande formulering när det gäller lagens omfattning ska det framgent stå så här:
"1 kap. 2 § Denna lag gäller för fysiska och juridiska personer som driver 1. bank- eller finansieringsrörelse enligt lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse 2. livförsäkringsrörelse, 2. livförsäkringsrörelse, dock inte tjänstepensionsverksamhet enligt lagen (2019:000) om tjänstepensionsföretag".
Här har regeringen backat från den ståndpunkt man hade när man skrev sin promemoria där man ansåg att tjänstepensionsbolagen skulle omfattas av penningtvättsregler. Nu gör man alltså helt om.
Anledningen är främst att det är svårt för tjänstepensionsbolagen att veta vem som är kund i bolagen eftersom pengarna kommer i klump till valcentralerna och det därför är svårt att veta om någon tvättar pengar via tjänstepensionsbolagen. Det är en synpunkt som flera av partsbolagen och Svenskt Näringsliv framfört.
Svenskt Näringsliv tycker att risken för penningtvätt är låg i de berörda bolagen, en synpunkt som även Finansinspektionen instämmer i. FI påpekar dock att det vore bra om penningtvättsreglerna skulle gälla alla bolag på samma sätt, eftersom det då skulle bli konkurrensneutralt mellan livbolag och. tjänstepensionsbolag.
Men så lär det alltså inte bli. Tjänstepensionsbolagen slipper följa det regelverket och kommer därmed att spara pengar genom att slippa jobbig administration. PTK hävdade i remissbehandlingen att om reglerna skulle tillämpas på tjänstepensionsbolag så skulle det inte ge bättre skydd mot penningtvätt men ökade kostnader, något som i slutänden skulle ge lägre tjänstepensioner.
Regeringen har tagit till sig den argumentationen och låter dem slippa. Men om man ska hårdra saken lite till skulle det betyda att Swedbank som, att döma av rapporteringen, tvättat pengar i Baltikum skulle kunna göra det på ett enklare sätt i framtiden, om man bildade ett tjänstepensionsbolag. Men det är som sagt hårdraget.