Idag släpper AP-fondernas Etikråd sin årsrapport där det beskrivs vilka områden som varit i fokus under förra årets arbete. Det framgår att rådets arbete och engagemang kretsat kring "problemområden som Facebook och mänskliga rättigheter, bekämpningsmedel som hotar binas överlevnad samt på legaliseringen av cannabis i Kanada och framväxten av noterade cannabisbolag".
Annat i fokus har också varit oljebolagens långsiktiga klimatarbete, avskogningen i Sydamerika samt gruvdammar i Brasilien.
Vad gäller Facebook så menar Etikrådet att bolaget den senaste tiden haft problem med att hantera integritetsfrågor och mänskliga rättigheter och att man därför inlett en dialog kring detta. Under 2018 har Etikrådet också rekommenderat exkludering av tre cannabisbolag, vilket AP1-4 följde.
"Etikrådets analys baseras på dels de konventioner som Sverige ratificerat, dels om företag i AP-fondernas företagsuniversum kan kopplas till avsiktliga och systematiska kränkningar av dessa konventioner. Företagen Aurora Cannabis, Canopy Growth och Aphria har alla bekräftat att de säljer cannabis för icke-medicinskt privat bruk. Etikrådet anser att företagen därför kan kopplas till kränkningar av FN: s konventioner om narkotiska preparat", skriver Etikrådet i den nya rapporten.
Ett annat område som krävt mycket arbete är den nya AP-fondslagstiftningen som trädde i kraft i januari.
"Den gamla lagens formulering om hållbarhet att AP-fonderna ska ta hänsyn till miljö och etik i sina investeringar var både klokt och före sin tid. Formuleringen gav AP-fonderna vägledning och frihet att integrera och löpande utveckla hållbarhet i sina investeringsstrategier och arbetssätt. Den bidrog också till att Etikrådet etablerades. Detta skedde under en period av snabb utveckling och förändring av hur samhället och de finansiella marknaderna betraktade hållbarhet. Idag, tjugo år senare, arbetar i princip alla ledande förvaltare med någon form av hållbarhetsstrategi. Med den nya lagen får AP-fonderna och Etikrådet ett ännu starkare mandat för hållbarhet och det ska vi ta fasta på", säger Etikrådets generalsekreterare John Howchin i en kommentar.