NYHETSARKIVET
5 jun 2019 12:27
FI lämnade förslag till föreskrifter för pensionsstiftelser
FI föreslår nya föreskrifter om pensionsstiftelser och ändringar i informationsföreskrifterna med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet.

Pensionsstiftelserna anses av lagstiftaren träffas av direktivet vilket innebär att man kommer att få ta hänsyn till tillämpliga delar av IORP2-direktivet. Det bland annat betyder ökade informationskrav och utökad byråkrati.

De regler som FI nu föreslår rör bara de 77 pensionsstiftelser som tryggar pension för minst 100 anställda som finns i Sverige.

Pensionsstiftelserna förvaltar dock stora belopp. 36 av de 77 berörda stiftelserna förvaltar mer än en halv miljard kr vardera och totalt finns det drygt 245 miljarder kr i förvaltat kapital i de stiftelser som berörs.

De kommer nu att bli skyldiga att offentliggöra information om placeringsriktlinjer och riskhantering för dem, vars pensioner är tryggade i stiftelsen.

Ofta har stiftelserna ingen aning om vilka personer de tryggar pensioner för, så de får problem att veta vilka som är deras "kunder".

Och de som är framtida förmånstagare vet heller inte alltid om att deras pensioner tryggas i stiftelser, det är ju arbetsgivaren som svarar för att pensionen betalas ut, även om pensionen kan vara helt eller delvis tryggad i en stiftelse.

Därför ska stiftelserna via hemsidor publicera de uppgifter som krävs så att den information som direktivet kräver också blir tillgänglig.

Så viss byråkrati tillkommer i och med lag- och föreskriftsförändringarna.

Det tror dock inte FI kommer att bli särskilt betungande och skriver att engångskostnaden för de 77 berörda stiftelserna totalt kan uppgå till drygt 431 000 kr och därefter löpande kostnader på 215 000 kr om året för att förse inspektion och (ofta ovetande) destinatärer om hur stiftelsen förvaltar sina pengar och även om de har någon policy för hållbarhet.

EU beskylls emellanåt för att leda till oönskad byråkrati och just i det här fallet är det fråga om det verkligen innebär ett utökat konsumentskydd att stiftelserna får ökade informationskrav när få har en aning om var deras pension är tryggad.

Men regler är regler. Från och med den 1 december 2019 ska de börja gälla. Och den som har synpunkter på de föreskrifter som FI nu lämnat förslag om, ska höra av sig skriftligen senast den 16 augusti.



Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907