Riksgälden har varit skeptisk mot att emittera gröna obligationer. Myndigheten borde istället tänka om och ta lärdomar från sin franska motsvarighet, skriver Alectas vd Magnus Billing och forskningsstiftelsen Mistras vd Åke Iverfeldt i en debattartikel.
Klimatpolitiska rådets första årsrapport konstaterade att Sveriges minskningstakt gällande utsläpp av växthusgaser har bromsat in och att politiska åtgärder krävs för att kunna nå målet.
"Bland annat fokuserar Rådet på inrikes transporter som svarar för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och pekar på att det finns såväl teknisk som ekonomisk potential att 2030 nå målet om 70 procent minskade utsläpp. Men det kräver fokuserade och omfattande insatser som kan främjas av tydlig politisk styrning. I det här perspektivet ser vi att en statlig grön obligation kan vara en räkenskap över de klimatinsatser som riksdagen beslutar om i samband med budgeten, och kopplar långsiktiga svenska pensionskronor till en utveckling i samhällets realekonomi", skriver de i debattartikeln.
Billing och Iverfeldt vill uppmana och uppmuntra Riksgälden i arbetet med att pröva möjligheterna för emission av en statlig grön obligation och att ta intryck av sin franska motsvarighet. Frankrike lanserade den första statliga gröna obligationen 2017 och Riksgälden borde ta del av deras tips, samt förre AP4-vd:n Mats Anderssons utredning om statliga gröna obligationer som kom förra året.
Etablera ett organ med hög vetenskaplig integritet med ansvar att utvärdera arbetet löpande och ha en prissättning som möter investerarnas krav på likviditet och är i linje med svenska statens traditionella obligationer.
"Genom processen med att ta fram en statlig grön obligation och den regelbundna rapporteringen, kommer långsiktiga investerare och allmänheten kunna få en tydligare och mer samlad översikt över statliga investeringar i grönt utvecklingsarbete. Med avseende på kapitalvolymer, men också de åtgärder som regeringen vidtar för att främja klimat och miljö, samt vilka effekter som faktiskt uppnås en bild som ofta är svår att få samlad, eftersom ansvaret ligger utspritt på olika departement. Det här är en utveckling som vi är övertygade om att svenska medborgare och pensionssparare vill vara med i", skriver de i debattinlägget.