I torsdags blev Mats Langensjös utredning om en ny design för förvalet för Premiepensionen offentlig. Några kommentarer från regeringen har inte kommit än, enligt planerna kommer de i november när Mikael Westbergs utredning om ett upphandlat fondtorg ska vara klar. På så sätt kan båda frågorna tas i ett sammanhang.
En som hunnit ögna utredningen är fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström. Han ser både för- och nackdelar med förslaget. Han varnar dock för att idén om att fonden inte ska vara öppen för daglig handel utan bara medge köp- och försäljningar en gång i månaden. Detta skulle, enligt utredningen, göra att man inte behöver hålla lika stor likviditet, något som skulle bidra till högre avkastning på 0,5-1,0 procent högre avkastning på lång sikt.
- Det låter ju fantastiskt med en gratislunch men premien är en ersättning för just lägre likviditet. Man vet inte vad som kan hända i händelse av en finansiell kris eller en skandal kring varumärket och om spararna vill flytta ut ur fonden snabbt. Som förslaget är utformat kommer stora delar av tillgångarna inte gå att realisera. Det innebär att portföljsammansättningen blir skev när de likvida tillgångarna säljs och risken påverkas för de passiva spararna. I krisen 20072008 klarade sig tradbolagen bra, men då fanns det ingen allomfattande flytträtt. Vi har ännu inte prövat vad som kan hända i en finansiell krissituation i dagens miljö, säger Fredrik Nordström till Pensionsnyheterna.
Han påpekar vidare att det kommer att bli problem med jämförbarheten mellan ickevalet och fonder på torget om de ska följa olika regelverk. Alla andra PPM-fonder ska ju följa Ucit:s regelverket och lagen om värdepappersfonder, LVP. Sjunde AP-fonden ska enligt förslaget undantas från många av de reglerna och det gör att det kan vara svårt att jämföra ickevalet med fonderna på torget.
- Enligt förslaget ska förvalet till exempel följa den kostnadsredovisning som gäller för AP-fonderna när det gäller onoterade tillgångar i till exempel fastigheter. Det är ett problem idag att kostnadsredovisningen för tradbolag och AP-fonder inte är lika stramt som för värdepappersfonder. Det gör att kostnaderna inte går att jämföra, säger Fredrik Nordström.
Han påpekar också att den information som lämnas av Pensionsmyndigheten lämnar till förstagångsväljare kan ha betydelse för hur många som väljer eller hamnar i ickevalet.
- Tidigare gav man mer information till dem. Numera får de bara ett blad och inga påminnelser. Det är därför det ser ut som sommarjobbarna inte är aktiva när de får avsättningar i PPM. Ska man nu särskilt lyfta fram förvalet och göra det svårare för sparare att välja andra fonder så får man nog räkna med att fler sparare kan komma att aktivera sig när krisen kommer, säger han.
Det finns ett problem med att Pensionsmyndigheten dragit ner på informationen till spararna. Det kan enligt honom leda till att de hänger kvar i defaultalternativet till efter pensionen. Då hamnar de i en tradförsäkring med garanti hos Pensionsmyndigheten, trots att de kanske vill ha och tål utbetalningslösningar med högre risk och möjlighet till högre avkastning. Han ifrågasätter därför om det är lämpligt att man inte ska kunna lämna den nya utbetalningsprodukten.
Fredrik Nordström tycker dock att det är bra att Langensjö föreslår att de valalternativ som finns inom ramen för dagens ickeval slopas.
- De har väl noterat att det inte varit särskilt många som varit intresserade av de möjligheterna och då är det bra att man tar bort dem. Då finns det ju chans att använda sig av de möjligheter till riskdiversifiering som finns om man går till fondtorget, säger Fredrik Nordström.