Finansinspektionen har under hösten 2018 genomfört en webbaserad enkätundersökning om hur försäkringsföretagen har införlivat de fyra centrala funktionerna i sitt företagsstyrningssystem efter ikraftträdandet av Solvens 2-regelverket.
FI ville veta hur väl de svenska försäkringsföretagen gjort de läxor som ingår i det färska regelverket, bland annat vad gäller funktionerna för riskhantering, regelefterlevnad, aktuariefunktionen och funktionen för internrevision.
FI har hittat ett antal brister bland försäkringsföretagen utifrån de 138 inlämnade enkätsvaren och även noterat att det är stor skillnad mellan bolagens sätt att ta sig an införandet av den nödvändiga byråkrati som krävs för att man ska uppfylla det mycket omfattande och detaljerade regelverket.
FI har till exempel noterat att det finns personer som sitter på dubbla stolar i och med att de medverkar till att designa eller utveckla produkter i företagen eller ingår i verksamhetskommittér, samtidigt som de har övervakande funktioner när det ger bolagets riskkontroll, något som FI inte gillar.
FI tycker vidare att man måste vara noggrann när man ser till att de personer som får uppdrag att kontrollera verksamheten har rätt kompentens och lämplighet och tycker inte att det räcker att man tycker att de är ok när de får ansvaret utan att detta ska följas upp löpande.
Vidare ser man att vissa företag har personer som arbetar med internrevision men som samtidigt har uppdrag att arbeta i den dagliga verksamheten, något som kan hota deras oberoende och skriver:
"Att en person i en central funktion har en beslutsfattande roll i en verksamhetskommitté som behandlar frågor som avser den operativa verksamhet som funktionen ansvarar för att utvärdera eller övervaka, innebär enligt Finansinspektionens bedömning att bestämmelsen om oberoende inte efterlevs."
I slutskrivelsen påpekar FI att de brister man funnit inte leder till åtgärder i dagsläget men att de bolag som inte uppfyller reglerna till punkt och pricka kan komma att få dessa granskade inom ramen för den löpande tillsynen. Man pekar heller inte ut vilka bolag av de 138 som får bockar i kanten.
Helt klart är att flera bolag ligger efter i implementeringen av regelverket och att det är lätt att inse att många bolag tycker att de nya reglerna är betungande. Om man dessutom måste se till att de olika funktionerna ska vara oberoende av varandra så är det lätt att inse att det blir dyrt för bolagen. Men rätt ska vara rätt, och FI är tydliga med vilka brister man inte vill se hos de svenska försäkringsbolagen, om de ska klara sig undan kritik i den löpande tillsynen.
FI:s slutskrivelse med hemläxor till försäkringsbranschen kan du läsa här:
Finansinspektionen