De första remissvaren till promemorian om ytterligare ändringar av placeringsreglerna för AP1-4 har börjat trilla in. Ett yttrande från LO gör gällande att samtliga förslag är bra förutom de något stramare reglerna som gäller för investeringar i infrastruktur.
Dagens regelverk begränsar möjligheterna på tre sätt. Inga direktinvesteringar får göras i onoterade bolag utan måste alltid gå via en fond; fondernas totala innehav i illikvida tillgångar får inte överskrida 40 procent; en enskild fond får inte äga mer än 30 procent av saminvesteringen, en regel som dock inte gäller för fastighetsbolag.
LO menar att syftet bakom begränsningarna är välmenande men regeringen lyckas inte motivera det på ett övertygande sätt. 30-procentsregelns syfte är ökad riskspridning men den begränsar samtidigt möjligheten till lönsamma investeringar eftersom kravet på AP-fonderna att hitta fler partners ökar. Minst fyra partners krävs om det ska ske med likvärdiga ägarandelar.
Dessutom särbehandlas fastigheter vilket skapar vissa gränsdragningsproblem, menar LO. Här nämner man Första- och Tredje AP-fondens investering i Ellevio och menar att många typer av infrastruktur kan betraktas som fastigheter. Elnät, flygplatser, broar och järnvägar kan klassas på detta sätt och där är 30-procentsregeln åsidosatt, medan det framstår som osäkert ifall investeringar i det kommande 5G-nätet skulle vara lika möjliga, eftersom de inte skulle kunna klassas som fastigheter. Här tycker LO att gränserna som dras är godtyckliga och omotiverade, enligt yttrandet.
LO anser därför att regeringen antingen borde lättat på 30-procentsregeln eller i vissa fall utökat möjligheterna till direktägande av onoterade bolag. Det borde också ske medan begränsningen på 40 procents ägande i illikvida tillgångar kvarstår, menar LO.