NYHETSARKIVET
24 jun 2019 12:50
AP-fonderna inte nöjda med förslag till nya placeringsregler
Idag är sista dagen för remissyttranden att lämnas till det nya förslaget att ytterligare lätta på AP-fondernas placeringsregler. Ledningen för AP-fonderna har länge efterfrågat mer flexibla investeringsregler men av de senaste remissvaren att döma är förslagen enligt Första och Fjärde AP-fonden inte tillräckliga.

Det nuvarande förslaget leder till att AP-fonderna går miste om investeringar med attraktiv avkastningspotential. Så kan de separata yttrandena sammanfattas, där fonderna bland annat vill kunna investera direkt i onoterade företag i slutskede inför en börsnotering eller i onoterade infrastrukturföretag.

Fjärde AP-fonden noterar i sitt yttrande att jämförbara institutionella investerare - danska ATP, holländska ABP, amerikanska CalPERS samt kanadensiska CDPQ och CPPIB - har mycket friare placeringsregler. Till exempel får de göra direktinvesteringar i onoterade aktier och krediter utan de begränsningar som promemorian lämnar för AP-fonderna.

I sitt yttrande lämnar AP4 egna förslag till utökade möjligheter. Till exempel ska saminvesteringar och sidoinvesteringar i onoterade bolag tillsammans med riskkapitalfonder, institutionella och industriella ägare eller andra konsortier kunna göras. Promemorians nuvarande hänvisning till "riskkapitalföretag" som enda tillåtna alternativ utöver fond är inte tillräcklig och dessutom inte en ändring, menar AP4.

"Riskkapitalföretaget som möjlig struktur har funnits sedan ikraftträdandet av nu gällande AP-fondslagstiftning 2001 och några förändringar i princip föreslås inte i Promemorian. Om även framgent Riskkapitalföretaget blir det enda tillåtna alternativet utöver traditionella fondinvesteringar, medför det i många fall onödig fördyring och komplexitet. Det kommer även att begränsa AP-fondernas möjligheter att hitta likasinnade saminvesterare då en sådan struktur avviker från marknadspraxis", enligt yttrandet.

Något annat som efterfrågas är möjligheten att investera direkt i infrastrukturföretag, på samma sätt som i fastighetsbolag, samt göra direktinvesteringar i onoterade krediter. Promemorian begränsar dessa möjligheter i nuläget.

"AP4 vidhåller således sammanfattningsvis att AP-fonderna behöver större flexibilitet och fler investeringsmodeller vad gäller investeringar i onoterade aktier och andelar, än vad Promemorian nu föreslår för att inte riskera att syftet med de nya placeringsreglerna inte uppnås."

När det gäller illikvida krediter så menar Första AP-fonden att det medför kostnader för pensionssystemet att bara kunna göra dessa placeringar via fonder. Detta eftersom AP-fonderna alltid måste betala avgifter till förvaltare. Avgifterna kan i många fall vara motiverade, men AP-fonderna skulle i många fall kunna hantera illikvida krediter internt till en betydligt lägre kostnad.

"Det är inte heller givet att AP-fonderna skulle behöva bygga upp stora interna organisationer för att kunna hantera en del illikvida krediter internt. Även krediter som är allmänt omsättningsbara kräver att AP-fonderna bedömer emittentens kreditvärdighet. AP-fonderna har alltså̊ denna kompetens redan i dag."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907