Arbetsgivare kan ha missat att yrka avdrag för kostnader för rehabilitering och förebyggande behandlingsåtgärder, skriver Max Matthiessen idag och menar att det kan vara en bra idé.
Skatteverket slog den 10 juni fast att 60 procent av sjukvårdspremien är att betrakta som skattepliktig förmån, men att återstående 40 procent täcker kostnader som är undantagna från förmånsbeskattning och innefattar exempelvis rehabilitering och förebyggande behandlingsåtgärder. Dessa kostnader är som utgångspunkt avdragsgilla för arbetsgivaren, trots att de inte är föremål för förmånsbeskattning.
Claes Bergwik, jurist på Max Matthiessen, menar nu att arbetsgivare som inte utnyttjat sin avdragsrätt kan begära omprövning av sin taxering och yrka avdrag med ytterligare 40 procent av premien retroaktivt. Detta är utöver de tre procent som är hänförlig till offentligt finansierad hälso- och sjukvård som tidigare var avdragsgillt.
"En omprövning ska ha inkommit till Skatteverket senast det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut. En arbetsgivare med kalenderår kan således under 2019 begära omprövning av taxeringarna för räkenskapsåren 2013-2018. Man bör dock vara medveten om att eftersom ställningstagandet bygger på en schablon kan det trots allt förekomma produkter på marknaden som har en högre eller lägre grad av förmånsbeskattning och avdragsrätt", enligt Bergwik.
Enligt statistik från Svensk Försäkring hade 14 procent av alla sysselsatta mellan 16 och 64 år en sjukvårdsförsäkring. Förra året fanns det över 658 000 försäkringar och premierna uppgick till 3,4 miljarder kronor. Med andra ord skulle detta kunna bli en tuff smäll för finansminister Magdalena Andersson om många arbetsgivare bestämmer sig för att ompröva sin taxering och yrka avdrag retroaktivt.