Ett förmedlarbolag hade via en webbtjänst lyckats värva 131 kunder från andra förmedlare.
Kunderna gavs möjlighet att underteckna en skötselfullmakt, något som de också gjorde. I och med det övergick ersättningen, läs provisionen, från den förmedlare som tidigare hade ansvar för kunden.
Lite förenklat kan man säga att förmedlaren här plockade frukterna av andra förmedlares arbete. Dessutom ska den övertagande förmedlaren inte ägnat sig åt särskilt mycket skötsel av kunderna, trots fullmakten.
Insuresec tyckte att "plundraren" borde ha nöjt sig med att erbjuda kunderna en informationsfullmakt, alltså en fullmakt som gör att man kan se kundens försäkringar men inte får möjlighet att agera genom att ändra i befintliga innehav eller motta provision.
Insuresec utredde saken på eget initiativ och lämnade en begäran om disciplinåtgärd till Insuresecs disciplinnämnd.
Nämnden konstaterar att det kan stå i strid med regelverket att slentrianmässigt hämta in skötselfullmakter och att dessa "i regel utfärdas bara när ett verkligt behov föreligger av en sådan fullmakt och att det bör man inte göra om man inte tänker sköta kundernas försäkringsaffärer."
I beslutet frias dock förmedlarbolaget helt och disciplinnämnden håller inte med om att det hade varit tillräckligt att begära in informationsfullmakter.
Nämnden skriver:
"Mot bakgrund av Förmedlarbolagets beskrivning av uppdraget, avtalets innehåll och den aktivitet som uppdraget erfordrat, påståenden som vinner stöd av ingivna handlingar, finner nämnden att Insuresec inte har förmått bevisa att informationsfullmakter hade varit tillräckliga för att tillgodose kundernas behov i det aktuella fallet. Det har inte heller inkommit några kundklagomål med anledning av de skötselfullmakter som utfärdats.
Eftersom Insuresec inte visat att Förmedlarbolaget och därmed Förmedlaren brustit i sin omsorg om kunden kan Insuresecs talan inte vinna bifall. Insuresecs krav ska därför avslås."
Möjligen hade nämnden kommit till en annan slutsats om det inte vore Insuresec som krävt disciplinåtgärder från nämnden utan att begäran istället kommit från någon av de "plundrade" förmedlarna.
Så nu finns det prejudikat som säger att det inte behöver stå i strid med reglerna att sno kunder och provisioner från konkurrenter i förmedlarvärlden, även om man inte tänker bistå dem med andra tjänster än att plocka åt sig provisionerna. Det räcker att man i en framtid kan tänka sig att göra det, vilket plundrarbolaget säger sig ha planer på.