Den europeiska tjänstepensions- och försäkringsmyndigheten EIOPA har publicerat sin senaste rapport där de största hoten mot den finansiella stabiliteten lyfts fram.
Återigen är det den fortsatta lågräntemiljön som mest bekymrar myndigheten. Centralbankerna har tryckt på pausknappen i arbetet med normalisering av penningpolitiken på grund av en växande oro över handelskrig och allmän politisk osäkerhet. Just lågräntemiljön anses vara det största hotet mot pensions- och försäkringssektorn och lägger en allt större press på bolagens lönsamhet och solvensnivåer, menar EIOPA.
De höga värderingarna på de finansiella marknaderna kan också skapa problem för branschen vid en ekonomisk nedgång. EIOPA noterar dessutom att det i vissa medlemsländer finns en relativt hög exponering mot fastigheter i pensions- och livbranschen. Denna exponering gör branschen sårbar vid en eventuell nedgång i fastighetssektorn också, enligt EIOPA:s finansiella stabilitetsrapport.
Pensions- och försäkringsbranschen står också inför nya hot från klimatförändringar och cyberattacker. Klimatrisker är ett problem framför allt för försäkringsbranschen eftersom bolagen både agerar investerare och försäkrare medan cyberhotet förstärks av den allt snabbare digitaliseringen, enligt EIOPA.
När det gäller solvenskraven noterar myndigheten att branschen i Europa generellt sett är välkapitaliserad, men under press från lågräntemiljön. Den genomsnittliga solvensnivån för livbolag står på 223 procent, även om myndigheten noterar att skillnaden är stor, länder emellan.
För tjänstepensionsbranschen noteras att tillgångarna och täckningsgraderna är relativt stabila men att de låga räntorna bjuder på stora utmaningar framöver. Framför allt gäller det de förmånsbestämda pensionsplanerna, som redan står under ett stort tryck på grund av förra årets förluster på aktiemarknaden.
"Lågräntemiljön är ett problem eftersom den kan tvinga liv- och pensionsbolag att leta efter mer avkastning. Samtidigt ser vi att vissa aktieslag, fastigheter och obligationer har väldigt höga värderingar och en plötslig översyn av riskpremierna skulle kunna leda till stora förluster i portföljerna och detta kan förstärkas i en period av ekonomisk nedgång", säger EIOPA:s ordförande Gabriel Bernardino i en kommentar.