När Jens Henriksson fyllde 50 år 2017 hölls en stor mottagning i Folksamhusets representationsmatsal. Att säga "alla var där" är en underdrift. Hans nätverk rymmer i princip alla som har något att säga till om i Sverige från såväl politiken, fackföreningsrörelsen, näringslivet och storkapitalismen. Till det kommer hans internationella nätverk av storfräsare sedan hans tid på Världsbanken.
Att han nu tar över jobbet som vd för Swedbank sedan hans gamla chef från finansen, Göran Persson, tagit över ordförandeklubban var en lågoddsare. Hans namn var ett av de första som kom upp när haveriet med penningtvätten i Baltikum kom fram i ljuset. Då hade han inga planer på att ta sig an städjobbet efter Idermark och Bonnessen. Möjligen har man taktiskt inväntat att stormen kring banken ska bedarra innan man kan komma in och "vända blad".
Ur ett pensionsperspektiv ska det bli spännande att se hur den nya ledningen för Swedbank lyckas göra tydligt att penningtvätt i Baltikum inte är något som bryter mot "God sed på premiepensionstorget", nu när Swedbanks fondbolag Robur knackar på dörren och vill in där.
De nya och tuffare reglerna kom till för att stänga ute aktörer som Allra och de andra pensionsbluffarna. Om Pensionsmyndigheten menar allvar med reglerna är det fråga om inte Robur är att betrakta som närstående till penningtvättarna i Baltikum. I så fall borde de inte få plats på det nystädade fondtorget. I pensionsmyndighetens regler sägs ju explicit att "God Sed inkluderar även ansvar för att närstående aktörer följer God Sed", där man inte får ägna sig åt "olämpliga affärsmetoder".
Monyx fick till exempel inte vara med på fondtorget, bland annat för att man gjort affärer med skandalbolaget Cerberus/iZave, eftersom de transaktionerna gjorts av en distributör som Monyx borde haft koll på historiskt.
Även om Cerberus lurades friskt så var det då inga 40 miljarder det handlade om. Men om nu misstänkt penningtvättande banker som Danske Bank och Swedbank får vara med är det tydligt att det finns olika typer av "God sed" som Pensionsmyndigheten ska bedöma.
Då blir det intressant att se hur Jens Henriksson kan manövrera mellan sina kompisar i nätverket för att komma in på fondtorget, där Robur varit störst, om vi inte räknar in Sjunde AP-fonden.
Klart är dock att han lär kunna prata med Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, om saken. Daniel Barr var ju en av Jens Henrikssons nyckelmedarbetare på Folksam innan han tog trampolinen till gd-jobbet i staten.
Även Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen finns med bland Jens Henrikssons bekanta, då han var vd för Folksamägda KPA. Så det ska nog ordna sig med Roburs deltagande i Premiepensionen, när stormen bedarrat.