NYHETSARKIVET
30 aug 2019 12:53
SPFA: Högre informationskrav för pensionsstiftelser är en irrelevant regel
De nya och högre kraven på information som pensionsstiftelserna ska lämna om verksamheten till den som har pensionen tryggad i en stiftelse är en irrelevant regel i Finansinspektionens remiss om förslag till föreskrifter samt förslag till ändringar i informationsföreskrifter.

Informationen som måste lämnas hjälper inte mottagaren förstå sin pension. Detta eftersom den kan vara intjänad hos flera arbetsgivare och vara tryggad även i balansräkning och försäkring.

Det skriver Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) i remissvaret till FI och motsätter sig därmed förslaget till högre informationskrav. Förslaget att information om stiftelsens stadgar ska lämnas går också utöver direktivet, enligt yttrandet signerat ordförande Annette Tiljander.

SPFA tycker inte att bestämmelser om information är lika relevanta för pensionsstiftelser som för försäkringsföretag och de föreslagna nya tjänstepensionsföretagen. Kravet kan också vara besvärligt för flera stiftelser, då de saknar en egen webbplats och inte heller förfogar över arbetsgivarens webbplats. Pensionsstiftelsen är en egen juridisk person och ingår inte i arbetsgivarens legala organisation, menar SPFA, som tillägger att det ofta finns gemensamma stiftelser för flera arbetsgivare.

Bedömningen är att förslaget kan bli kostsamt för pensionsstiftelserna.

"Eftersom de flesta pensionsstiftelser har få eller inga anställda innebär det att arbetet med att ta fram styrdokument, inrätta och upprätthålla interna kontrollfunktioner samt administrera informationsgivningen som i många fall måste köpas externt, antingen från arbetsgivaren eller externa leverantörer. SPFA vill i sammanhanget erinra om att mervärdesskatten inte är avdragsgill för en pensionsstiftelse, vilket ökar kostnaden".

I sitt förslag skrev Finansinspektionen också att pensionsstiftelserna ska ange i sina placeringsriktlinjer samt beskriva i konsekvensredogörelserna vilka effekter hållbarhetsfaktorer får på avkastningen, om stiftelsen beaktar sådana faktorer.

Här menar SPFA att det är bra att ange att hållbarhet används i placeringsriktlinjerna men ser ingen anledning till att beskriva effekter på avkastning.

"Det finns såvitt SPFA känner till inga statistiska beräkningar av effekten av att välja vissa placeringar utifrån sådana kriterier. SPFA har heller inte sett några sådana beskrivningar hos leverantörer av hållbara placeringar. Denna punkt bör därför tas bort", skriver SPFA.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907