AP-fondernas Etikråd samlade samlade myndigheter och branschfolk i ett seminarium om penningtvätt och ekonomisk brottslighet. Omfattande penningtvättsfall har uppdagats i några nordiska bankers filialer i Baltikum. Vid seminariet diskuterades frågor som handlade om hur reglerare, ägare och banker kan samarbeta för att förhindra detta och vad som därutöver behöver göras för att öka kunskapen.
"För AP-fonderna och Etikrådet är arbetet mot ekonomisk brottslighet en synnerligen central fråga. AP-fonderna ska med sitt uppdrag för pensionssystemet ta tillvara ekonomiska värden. Vårt starkaste bidrag är att sätta fokus på de frågor som är mest angelägna och kan samla alla parter. Vi vill påverka och ser att detta är ett bra steg för dialog", säger Etikrådets ordförande Ossian Ekdahl i en kommentar.
Konsensus är att nya sätt behövs för att komma åt penningtvätt. Vd:ar för de fyra storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank har stor samsyn i att risken för penningtvätt underskattats och att utbildning av personalen, satsningar på system och kundkännedom måste kombineras med effektiv transaktionsanalys och rapportering. Andra deltagare ansåg att banksekretessen, offentlighetsprincipen och rapporteringen måste ses över och att huvudprioriteringen är ett större samarbete mellan banker, tillsynsmyndigheter och brottsutredare.
Etikrådet samlade de fyra storbankernas vd:ar, Finansinspektionen, Riksgälden, Ekobrottsmyndigheten samt Transparency International Sverige till seminariet.