LO publicerade i går sitt 115-punktsprogram för ökad jämlikhet där pensionen utgör en viktig del. Organisationen konstaterar att arbetslivets skilda villkor utifrån klass, kön och sektor, tillsammans med pensionssystemets utformning resulterar i stora ekonomiska klyftor för pensionärer.
Man vill bland annat att garantipensionen indexeras med löneutvecklingen i samhället och att taket i bostadstillägget indexeras med prisutvecklingen.
Dessutom anser LO att en extra pensionsavsättning måste göras och att staten bör finansiera denna. Då påverkas inte löneutrymmet och därmed den allmänna pensionen på samma sätt som om den extra avsättningen skulle tas via avtalspensionen till exempel.
Inkomstpensionen omfattar alla som arbetar och är därför mer rättvis än exempelvis höjda avgifter till de kollektivavtalade pensionerna, vilket skulle innebära att pensionsklyftan ökar mellan dem som omfattas och dem som inte gör det, enligt rapporten.
Tanken när pensionssystemet gjordes om i slutet av 90-talet var att pensionen skulle motsvara 72 procent av slutlönen men så har det inte blivit, mycket beroende på att medellivslängden ökat med två år. En pensionsnivå på 72 procent är något LO vill se och menar att ett längre arbetsliv är viktigt för pensionsnivån. Problemet är att många i LO-kollektivet med låga löner inte har ett längre arbetsliv som ett realistiskt alternativ. Risken för sjukdom och utslitning är ojämlikt fördelad där arbetare och låginkomsttagare drabbas i högre utsträckning.
Det krävs därför åtgärder på arbetsmiljö- och folkhälsoområdet som möjliggör ett längre arbetsliv.
Bra arbetsmiljö, lämpliga arbetsuppgifter i ett rimligt arbetstempo och en väl fungerande arbetsorganisation har avgörande betydelse för möjligheten att klara av ett långt arbetsliv utan att slitas ut i förtid. Här behöver stora förbättringar göras.
Det är också avgörande att de som råkar ut för långvarig sjukdom i slutet av sitt arbetsliv inte tvingas ta ut sin pension i förtid. Det är därför djupt problematiskt att det, särskilt från 2008, har ställts hårdare krav för att kunna beviljas sjukersättning, skriver LO.
Argumentet för ett längre arbetsliv viftas alltså inte bort men LO vill gärna se att andra åtgärder görs först. Att höja åldersgränserna innan något gjorts åt arbetslivets ojämlika villkor är orimligt.
Att höja åldersgränserna är annars endast ett recept för ökad utsatthet och ojämlikhet mellan grupper av äldre i samhället, enligt LO.