I ett gemensamt yttrande från Folksamgruppen, AMF och Alecta märks ett stort missnöjde med FI:s föreskrifter för tjänstepensionsföretag.
Nyckelfrågorna som tas upp i yttrandet är kapitalkraven för fondförsäkring och solvensregleringen för traditionell försäkring.
Remissvaret kan enklast sammanfattas så här: FI:s förslag till solvensreglering leder till en stor och omotiverad skärpning av kraven, vilket i sin tur leder till betydligt lägre pensioner samt stora kostnadsökningar för arbetsgivarna.
Parterna vill istället se en samlad översyn av solvensregleringen med tre konkreta åtgärder:
1. Ta bort det allmänna aktsamhetsavdraget på marknadsräntor och ersätt det med ett realistiskt kreditriskavdrag.
2. Dagens nivå på den långsiktiga terminsräntan kvarstår om modellen för beräkning av diskonteringsräntekurvan behålls av FI.
3. Justera kapitalkravet så att det motsvarar den nivå som lagstiftaren avsett.
En väl utformad solvensreglering är viktig för att förvaltningen av tjänstepensionskapital är effektiv och säkerställer ett fullgott skydd för pensionärerna, menar parterna.
"En sådan reglering kan endast åstadkommas om Finansinspektionen i sina föreskrifter tar hänsyn till den samlade effekten av solvensregleringen, vilket innefattar såväl effekten av den ändrade regleringen av de försäkringstekniska avsättningarna och därmed storleken på kapitalbasen som kapitalkravet. Även om t.ex. kapitalkravet skulle hållas på samma nivå som i dagens trafikljusmodell så medför Finansinspektionens förslag en betydligt hårdare solvensreglering genom att de försäkringstekniska avsättningarna ökar avsevärt (
). Därmed kommer den kapitalbas som ska täcka kapitalkravet att minska, vilket leder till en försämring av tjänstepensionsföretagens solvens, och därmed möjligheten till en effektiv förvaltning av kapitalet", enligt yttrandet.
Parterna vill också att regleringen ses över när det gäller kapitalkravet, då bolagen räknat ut att den föreslagna nivån kan bli mellan 515 procent högre än trafikljusmodellen.
"Ökningen av kapitalkravet måste ses tillsammans med ökningen av de försäkringstekniska avsättningarna och den minskning av kapitalbasen som ökningen av de försäkringstekniska avsättningarna medför. Den sammantagna effekten blir en solvensreglering som är betydligt hårdare än tidigare. Det innebär att Bolagens riskutrymme minskar, vilket sammantaget kommer att få stora effekter för Bolagen och deras kunder, bl.a. kan det förväntas leda till betydligt lägre pensioner på sikt", enligt yttrandet.
Ytterligare en synpunkt är att det är oklart hur försäkringstekniska avsättningar, tillgångar och skulder som svarar mot åtaganden där försäkringsföretaget inte står risk ska hanteras när det gäller fond- och depåförsäkringar. Till exempel ingår inte framtida vinster i kapitalbasen. Trots detta är kapitalkravet för annullationsrisk baserat på risken för minskad framtida intjäning.
Med Finansinspektionens förslag blir det riskkänsliga kapitalkravet högre jämfört med Trafikljusmodellen, framför allt på grund av kapitalkraven för annullationsrisk och driftskostnadsrisk, menar Folksamgruppen, AMF och Alecta.
"De högre kapitalkraven för fondförsäkring minskar utrymmet för låga avgiftsnivåer. Det påverkar pensionerna negativt. Det påverkar särskilt kunderna i Folksam LO Pension som alla är fondförsäkringskunder", säger Folksamgruppens tillförordnade vd Ylva Wessén i en kommentar.
Sist men inte minst avstyrker bolagen förslaget att tjänstepensionsföretag ska lämna en kvalitativ tillsynsrapport. För det första är den dyr och resurskrävande och för det andra får FI i princip samma information men i separata rapporter.