Höstens upplaga av Terminsstart Pension inleds med en presentation av och debatt om Forenas förslag från i våras om att höja pensionsavgiften till 18,5 procent från 17,21 procent retroaktivt.
En sammanfattning av förslaget som lämnades i maj är så här:
Man höjer den avgift som arbetsgivarna betalar som en del i socialavgifterna från 10,21 procent till 18,5 procent. Det höjer intäkterna från ålderspensionsavgifterna från 183 miljarder till 323 miljarder kronor. För att inte arbetsgivarna ska behöva stå för notan så sänks istället den så kallade Allmänna löneavgiften, som är en ren skatt, från 10,72 procent till 2,69 procent. Det skulle sänka skatteintäkten från 187 miljarder kr till 47 miljarder, räknat för 2017. På så sätt skulle alltså pensionssystemet blåsas upp och bli större och nuvarande och framtida pensionärer skulle få en pensionsnivå som är 7 procent högre på en gång.
Tas inte steget blir konsekvensen fortsatt låga pensioner, ett ökat bidragsberoende, ett större behov av tjänstepension och privat sparande samt ett fortsatt stort pensionsgap mellan män och kvinnor, uppgav Svärdman under sin presentation.
I debatten fick dock sidan som är för en avgiftshöjning se sig i underläge. Pensionsgruppens Fredrik Lundh Sammeli (S) var på Svärdmans sida medan kollegorna i Pensionsgruppen Katarina Brännström (M) och Solveig Zander (C) tillsammans med SEB:s privatekonom Jens Magnusson var på nej-sidan.
Magnusson fick innan debatten också utveckla sin ståndpunkt och kallade Forenas förslag för problematisk och med för många nackdelar.
Första frågan som ska besvaras är vem egentligen ska står för notan.
- Att två kommer överens om att den tredje får betala är inte ovanligt. Men då hamnar notan hos skattebetalarna. Sen är frågan var man slutar höja nivån om det nu visar sig att det var så enkelt att göra det nu, säger Magnusson.
Han anser också att politikerna måste bestämma om det här är ett område som ska prioriteras över andra, som sjukvården, skolan och polisväsendet.
Men riktigt krångligt anser han att det blir när höjningen ska göras retroaktivt.
- De raka rören i systemet blir krokigare än någonsin och de avgiftsbestämda principerna lämnas. Man lämnar de avgiftsbestämda principerna och säger att det inte är vad du betalat in som räknas utan vad du betalat in plus eventuella godtyckliga politiska beslut. Sen offras den yngre generationen för att betala detta. Det är klart att man kan bestämma det men det är ingen generationsrättvisa att eftersträva, säger Magnusson.
Svärdman ville dock att de närvarande från Pensionsgruppen som var emot förslaget kommer med egna förslag på hur problemet med att vi inte kommer upp i de tänkta pensionsnivåerna ska lösas.