Under heldagsseminariet Terminsstart Pension fick Pensionsmyndighetens fondtorgschef Erik Fransson lämna en uppdatering kring hur arbetet med omstöpningen av fondtorget går och hur det gått hittills.
Många nya juridiska frågeställningar har framkommit sedan det nya arbetet började, säger Fransson.
- Vi försöker ta höjd för att det här ska bli ett välfungerande system men det dyker upp frågor och behövs nya rättsliga ställningstaganden. Vår juridiska avdelning har haft mycket att göra sedan vi började.
Frågor myndigheten behövt titta mer på är penningtvätt och sanktioner och var gränsen går för hur ett närliggande bolags agerande spiller över på fondbolaget. Det är en fråga Pensionsnyheterna ställt i samband med Swedbanks penningtvättsskandal och vad det innebär för Swedbank Roburs ansökan.
Andra frågor är om och hur tre års historik är ett relevant krav.
- Kan man godkänna en Allemansfond från 70-talet som är en emerging markets-fond nu? Är dess historik från 70-talet eller mer nyligen?, undrar Fransson.
På en tidigare Terminsstart uppgav Fransson att Pensionsmyndigheten siktade på att bli färdiga med arbetet med nya fondtorget till sommaren 2019. Så blev det inte, även om myndigheten kommit långt.
- Vi hade ett utgångsläge med 571 fonder som skulle granskas i början och det var svårt då att ha en vettig förväntning. Vi var lite optimistiska när vi trodde att vi skulle bli klara innan sommaren, men vi är närmare än vad man kan tro. Vi har hela tiden prioriterat kvalitet före tid, grävt djupt och grävt brett så det har fått ta lite tid, säger Fransson.
Avregistreringsprocessen av 320 fonder är nästan färdig. I pågående granskningar just nu finns 311 fonder från 42 fondbolag.
Fransson noterar också att myndigheten är nöjd med att fondtorget framöver är fritt från innehav i egna fonder samt rörliga avgiftsmodeller.