Sverige avviker från normen med Sjunde AP-fonden, eftersom det är en belånad aktieportfölj i ett socialförsäkringssystem. Det är väldigt ovanligt med en sådan konstruktion, sa regeringens utredare Mats Langensjö som i somras lämnade förslag till förändring av ickevalsalternativets utformning.
Hans presentation kommenterades av Roine Vestman, forskare vid Nationalekonomiska institutionen på Stockholms universitet, som prisade förslaget.
Som vi rapporterade i juni när utredningen lämnades så vill Mats Langensjö att AP7 ska bli en "livportfölj" utan Solvensregler. Den ska inte ha daglig handel eller omedelbar likviditet. Som Langensjö uttryckte det redan då har UCITS-ramarna en kostnad och begränsning för en verkligt långsiktig pensionsförvaltning. Istället ska den bli mer som kusinerna Första till Fjärde AP-fonden och därmed även få de friare placeringsregler som nu gäller.
Dessutom föreslås förvalsalternativet delas upp i en sparandefas och en utbetalningsfas där AP7 bara ska förvalta det förstnämnda. Pensionsmyndighetens nuvarande tradförsäkring ska vara förvalsalternativ för utbetalningsfasen.
Det är positivt att utredningen tydliggör behovet av en hög risk under sparandefasen, menade Vestman. Att ta risk under sparandefasen är optimalt för de flesta och ökar chansen att fler sparare får tillräckligt mycket kapital för att hamna över gränsen till garantipension. Samtidigt påpekade Vestman att det är bra att det finns en garantipension som skydd för dåliga utfall i pensionen.
Andra frågor som Vestman ansåg bör tittas mer på framöver är vad en optimal risknivå faktiskt är samt om utbetalningar ska vara livsvariga.