Lagom till PP Pensions 125-årsjubileum kunde PP Pensions vd, Tomas Lindstrand, tillkännage att parterna på TU-området kommit överens om huvuddragen i ett nytt pensionsavtal. Den 4 december blev Tidningutgivarna, Journalistförbundet och HTF, överens om ett nytt pensionsavtal, som ska börja gälla från och med den 1 januari 2009.
Avtalet speglar i allt väsentligt det nya ITP 1 avtalet som slöts i april 2006, vilket innebär premienivåer på 4,5 procent av lönen på lönedelar under 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent därutöver.
- Det är bra att vi kommer lite efter ITP-avtalet. På så sätt kan vi lära av de problem som de identifierat och anpassa oss efter det, sa Barbro Fischerström, vd för Tidningsutgivarna till Pensionsnyheterna.
En väsentlig skillnad ifrån det nya ITP-avtalet är att valfriheten för de anställda på området inskränks när det gäller val av förvaltare. PP Pension kommer att bli ensam leverantör och erbjuda traditionell försäkring och fondförsäkring. PP Pension har offererat valalternativ och priser som parterna accepterat.
- Vi kommer dels att ha vår vanliga förvaltning som ett traditionellt alternativ, dels kommer vi att ha fonder i en fondförsäkringslösning. Det kommer då endera att vara fonder som är delfonder i vår vanliga förvaltning, men vi kommer även att ha externa fondförvaltare, berättade Tomas Lindstrand, vd för PP Pension.
Ännu återstår vad Barbro Fischerström kallar lite finlir innan avtalet kan skrivas under, vilket väntas ske den 17 december.
- De konsulter vi haft inne har pekat på att PP Pensions förvaltning varit bra, till och med bäst under de 15 senaste åren. Det gör att vi kan välja att inte öppna för mer fria val av förvaltare. Unga människor som kommer in i nya pensionsplaner vill ju sällan göra några val, de bryr sig ju inte särskilt mycket om sin pension, sa Barbro Fischerström.
- Det är djärvt av er att ta det här beslutet, men jag lovar att ni inte ska behöva ångra er, sa Tomas Lindstrand, i sitt tal med adress till avtalsparterna, vid PP Pensions 125 års jubileumsfirande på Vasamuseet i Stockholm i går kväll.
Det är ännu inte helt klart om parterna kommer att ställa krav på var de anställda ska placera sina premier och om man ska tvinga fram att delar av premierna måste placeras i traditionell försäkring eller i någon typ av garantiprodukt. Vissa frågor när det gäller samordning och övergångsregler återstår också att lösa.