På grund av det tidigare begränsade regelverket har AP-fondernas allokering till onoterade och alternativa investeringar varit relativt liten. Men med de nya placeringsreglerna kan man arbeta vidare med integrationen av hållbarhet i investeringsprocessen, även inom alternativa placeringar. Det uppger Fjärde AP-fondens Jenny Askfelt Ruud, chef för just alternativa investeringar.
"Vi arbetar idag aktivt för att hitta investeringar där vi kan bidra till och dra fördel av den nu pågående omställningen till en lågkoldioxidekonomi. Många av dessa tillgångar och bolag är inte listade och i relativt tidiga faser med behov av expansionskapital. Även här ser jag utökade möjligheter att göra denna typ av investeringar när nästa steg av placeringsreglerna för onoterade direktinvesteringar genomförs", uppger hon på Fjärde AP-fondens hemsida.
Några exempel på vilka investeringar AP4 vill göra mer av är att i framtiden kunna investera i infrastrukturbolag på samma sätt som fonden idag gör i onoterade fastighetsbolag som Vasakronan och Rikshem.
"Vi skulle även vilja göra investeringar i onoterade bolag och i kreditportföljer tillsammans med andra långsiktiga, likasinnade ägare. Internationellt är det vanligt att pensionsfonder är långsiktiga direktägare i onoterade verksamheter", säger Askfelt Ruud.
I november väntas proppen om ytterligare ändrade placeringsregler för AP-fonderna komma och då får vi veta om regeringen tagit till sig något av den kritik från remissvaren. Många beklagade sig över att AP-fonderna inte får direktinvestera i infrastrukturföretag om de inte är fastighetsbolag.