NYHETSARKIVET
30 sep 2019 13:16
Pensionsmyndigheten: Unga sparare bör välja fondförsäkring
Den som inte tar tillräckligt hög risk i sitt pensionssparande kan få för låg pension. I alla fall om rekommendationen ges till yngre sparare. Den slutsatsen drar Pensionsmyndigheten i en rapport där myndigheten gått igenom de olika förvalsalternativen som finns i Premiepensionen och i de olika kollektivavtalade pensionsplanerna, till exempel Avtalspension SAF-LO, ITP eller AKAP-KL, för att ta några exempel.

Rapporten konstaterar att många sparare verkar vilja prioritera låg risk framför hög avkastning, något som kan göra att de får en pension som blir lägre än vad den annars borde vara. Och de traditionella försäkringar som är förval på många kollektivavtalsområden ger genom sin konstruktion, med en kombination av aktier och obligationer, lägre risk och åtminstone hittills lägre avkastning är världsindexet MSCIWorld som används som referensindex i myndighetens rapport.

Men det betyder inte att de traditionella försäkringarna inte levererat under den senaste tioårsperioden. Genom att ta in det dåliga börsåret 2008 och inte börja 10-årsanalysen med det starka börsåret 2009, så slår faktiskt de traditionella försäkringarna världsindex mätt som avkastning. Detta till lägre risk.

Rapporten, som har titeln "Passar förvalen alla?", går igenom de nu förekommande förvalsalternativen som finns på marknaden och konstaterar att det inte är något problem för sparare som inte vill göra aktiva val utan att ickevalen är ett tryggt val, samtidigt som de generellt har låga avgifter, något som är en följd av avtalsparternas upphandlingar.

I rapporten kritiserar myndigheten de modeller som gäller för uttag, där vissa avtal har en "automatisk" utbetalning vid en förutbestämd ålder. Detta, menar myndigheten, kan skapa problem för människor som inte aktivt bevakar sin tjänstepension och där en utbetalning påbörjas trots att spararen ännu är aktiv på arbetsmarknaden.

Det kan leda till att man då får både lön och pension samtidigt, något som kan innebära olyckliga skattekonsekvenser.

Rapporten presenteras mer utförligt under Pensionsnyheternas och Pensionsmyndighetens gemensamma frukostseminarium i morgon, den 1 oktober. Seminariet är fulltecknat och anmälningslistan stängd.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907