I sitt försvar av regeringens flytträttsförslag siktade Per Bolund in sig på Avanzas sparekonom Johanna Kull, som senast i fredags skrev ett debattinlägg med stark kritik av förslaget. Att Bolund inte nämnde Nordnet och exempelvis Brummer Life, som ännu tidigare sågade flytträttsförslaget, kan dock tyckas vara lite märkligt.
Johanna Kull lämnar dock genast en slutreplik till finansmarknadsministern och säger att hans resonemang inte håller. Han blandar dessutom ihop tradförsäkringar med fondförsäkringar.
"Att det finns skäl att noggrant se över hur man vid förbättrad flytträtt, skyddar kvarvarande sparare i så kallad traditionell försäkring motsäger jag inte. När det gäller fondförsäkringar däremot, den idag snabbast växande försäkringsformen och den absolut vanligaste bland icke kollektivavtalade tjänstepensioner, är Per Bolunds resonemang inte logiskt. En fondförsäkring är ett individuellt sparande, där du som sparare själv bär all risk, och vid flytt av en sådan finns det inga kostnader som drabbar kvarvarande sparare. Att flytta en fondförsäkring skiljer sig inte från att flytta en fond från en bank till en annan - då tas inga kostnader ut", skriver hon.
Kritiken att regeringens förslag bara gynnar de stora försäkringsbolagen och inte spararna kvarstår. Rätten att ta ut avgifter för kvarstående anskaffningskostnader uppmuntrar ett osunt system med höga provisioner. Det gynnar inte spararna, enligt Kull.
"Bolund poängterar att pensionsbolagen enbart kommer att få ta ut avgifter som täcker verkliga kostnader bolaget har haft. Men hur avgörs vilka dessa är? Och varför ska en privatperson överhuvudtaget tvingas stå för kostnaden för den investering ett vinstdrivande bolag själva tagit ett affärsmässigt beslut om att göra? Det behöver vi inte i några andra sammanhang och jag har mycket svårt att förstå varför pensionsbranschen ska tillåtas denna, för konsumenten så negativa, särbehandling."
Hon avslutar med att påpeka att sparare måste kunna flytta egna pengar, om bolaget de för närvarande har sina pensionsförsäkringar i inte är konkurrenskraftigt nog. Nu och inte om tio år, menar Kull.