NYHETSARKIVET
1 okt 2019 12:52
Sverige har låg inträdesålder internationellt, enligt Pensionsmyndigheten
När det gäller inträdesåldern i arbetslivet så står sig Sverige bra i en internationell jämförelse med en relativt låg ålder. Det visade Pensionsmyndighetens statistikchef Hanna Linnér i sin presentation på seminariet som anordnades tillsammans med Pensionsnyheterna.

I beräkningen utgick myndigheten från personer i årskullen som är födda 1985. Myndigheten använder sig av tre olika mått i sin beräkning: inträde i pensionsintjänande arbete, inträde i lönearbete samt inträde i arbetskraften. Sett till den förstnämnda hamnar Sverige ganska högt upp på listan internationellt sett.

En annan av slutsatserna var att utträdesåldern stiger för varje år då allt fler äldre fortsätter att arbeta högre upp i åldrarna.

Just de tre olika varianterna i definitionen av inträdesåldern som Pensionsmyndigheten använder sig av var något som Skandias pensionsekonom Mattias Munter vände sig emot. Som han påpekar på en annan plats i nyhetsbrevet med rapporten om sen examen och dess påverkan på pensionen så är det svårt för akademiker att komma in i arbetslivet tidigt.

När Pensionsmyndigheten släppte rapporten som visar siffrorna om den låga inträdesåldern i Sverige så skrev Mattias Munter tillsammans med Mikaela Almerud och Tamara Sobolevskaia från Svenskt Näringsliv en debattartikel och menade att myndigheten förvillar mer än folkbildar. Detta eftersom man i sin data flyttar fokus till inträdesålder i arbetskraften, vilket de menade inte var ett relevant mått.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907