NYHETSARKIVET
7 okt 2019 13:26
Alecta varnar: Låga räntor drabbar pensionärer och arbetsgivare i framtiden
Förra veckan arrangerade Alecta sin senaste debattbrunch och den här gången var nollräntemiljön temat och hur den kan påverka pensionerna.

De senaste årens goda avkastning kommer inte att fortsätta och med låga räntor på det innebär det att pensionärerna och arbetsgivarna blir de som får betala. Det menade Alectas vd Magnus Billing.

- Lägre avkastning och låga räntor påverkar i sin tur solvenssituationen för pensionsbranschen. Svenska pensionsbolag står sig i nuläget väl, men det räcker med att åka till Holland för att se att det här är ett stort problem. Då kan man jobba utifrån två parametrar – antingen ger man lägre garantier, alltså lovar en lägre pension eller så får arbetsgivarsidan plocka upp kostnaden för det här. Det slår i sin tur mot konkurrenskraften, för det kommer drabba svenska företag hårt om kostnaderna för att sköta pensionsförpliktelser ökar, sa han.

Även Avanzas förre sparekonom Claes Hemberg skrev en liknande betraktelse förra veckan på sin hemsida. För att kunna ge mer i pension behöver pensionskassorna göra avsteg på garantin.

"Det är ju själva löftet "en hög stabil pension" (och tvånget att sitta på obligationer) som i första steget sänker pensionerna. Utan garantilöftet kan pensionskassorna nämligen investera mer i börsen och därmed få mer avkastning. Slutsatsen blir att du antagligen kan få ut mer som pensionär om du idag tackar nej till "garantin" (som är mest dimridå).
Nackdelen är förstås osäkerheten. Beroende på när du är född och när du går i pension så kommer din ”lön som pensionär” kunna variera en hel del. Den som har tur får ut mer. Den som har otur får ut mindre pension. Trots kanske exakt samma lön, men pensionär under olika årtionden", enligt Hemberg.

Billing uppgav under debattsamtalet också att pensionsbolag befinner sig i ett bekymmersamt läge som investerare. De senaste tio årens snittavkastning om sju till åtta procent blir inte möjlig att uppnå. Här behöver man hjälp att hitta andra tillgångsslag att investera i. Det här kan inte penningpolitiken hjälpa till med utan det behövs en bättre finanspolitik också.

- Vi måste hitta den här långsiktiga tillgångsmassan som hjälper oss att bättre matcha våra förpliktelser över tid och det tror jag inte centralbanken kan ge oss. Vi behöver hjälp till exempel av Riksgälden att hantera durationsfrågan, vi har sex års duration i våra statsobligationer och det är lågt ur ett europeiskt perspektiv. Vi behöver också politiska investeringar i infrastruktur där vi kan vara med. Det är en kombination av de två vi behöver för att komma ut ur det här, sa Billing.

För Alecta, som har mycket pengar i sin förmånsbestämda ITP-produkt, innebär nuvarande läge att handlingsutrymmet för att hitta avkastning är ganska begränsat. Man får söka sig till alternativa tillgångar.

- I Alecta har vi mycket pengar i en förmånsbestämd produkt där företaget genom oss lovar en andel av slutlönen och så ska vi värdesäkra och inflationsskydda den. Det sätter ramen för hur mycket vi kan investera. Sen tillkommer regleringar på det. Handlingsutrymmet är ganska begränsat. Vi påverkas av att 30 procent av utestående statsobligationer idag ger en negativ avkastning. Det plus att den produkt vi erbjuder gör att vi har svårt att med stora delar av vår portfölj komma ur den negativa miljön. Som många andra pensionsbolag söker vi alternativa tillgångar som passar bra, har stabila kassaflöden och en långsiktighet, säger han.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907