I början av juli skickade Finansinspektionen ut förslag till nya föreskrifter för tjänstepensionsbolagen på remiss. Bolagen fick drygt två månader på sig för att inkomma med synpunkter på förslagen, där deadline gick den 13 september.
Nu, en knapp månad senare, har FI begrundat synpunkterna och kommer nu med ett tilläggsförslag som innebär att man mjukar upp reglerna på ett par punkter. Det första handlar om den så kallade UFR-räntan, alltså den ränta som bolagen får räkna på längst ut på räntekurvan när de beräknar sina försäkringstekniska avsättningar, FTA.
För tjänstepensionsinstituten har man kunnat använda sig av räntesatsen 4,2 procent men den har satts i Sverige. I och med införandet av tjänstepensionsdirektivet är det den ränta som EIOPA sätter som ska användas och den är betydligt lägre, 3,9 procent i dagsläget. För att klara av den sänkningen, som alltså slår hårt mot skuldberäkningen, har bolagen begärt att få göra en infasning, snarare än att direkt byta räntefot, något som FI nu gått med på.
- Det är bra att de nu tillåter att vi får göra en infasning och alltså inte behöver tillämpa EIOPA-räntan direkt. Där har FI lyssnat på kritiken från remissinstanserna, säger Lars-Åke Vikberg, vd för SPK som är en av många aktörer som skulle ha fått problem med en omedelbar infasning.
En annan förändring som FI nu lanserar handlar om hur infrastrukturtillgångar ska behandlas i det som kallas korrelationsmatrisen, när man räknar på portföljrisker. I det tidigare förslaget där man hade tre slag av aktietillgångar, A, B och C, där de sistnämnda rörde onoterade aktier, lite slarvigt uttryckt. Kritikerna menade att det borde vara större skillnad på infrastrukturinvesteringar och C-aktier och där har man nu fått igenom en förändring som innebär att infrastruktur kommer att behandlas något mer gynnsamt i förhållande till C-aktier.
- Infrastruktur kommer, relativt sett, att komma lite bättre ut i det nya förslaget från FI. Det är bra. Infrastrukturinvesteringar passar väldigt bra in i pensionsportföljer som av naturliga skäl är mycket långsiktiga, säger Lars-Åke Vikberg.
Berörda bolag och institut har nu möjlighet att lämna muntliga synpunkter på FI:s nya förslag till föreskrifter vid ett möte den 14 oktober. Det betyder att de får en vecka på sig att tänka över förslagen. Och vill de skicka in sina synpunkter är det lika bråttom. Då är deadline också den 14 oktober.