Svenskar med lägst hushållsinkomst halkar efter i nyttjandet av e-tjänster för pension. Det framgår av den senaste undersökningen Svenskarna och internet, som genomförs årligen av Internetstiftelsen. Gapet till höginkomsttagare är hela 32 procentenheter.
Andelen av befolkningen som är 16 år och uppåt med låg inkomst som använder e-tjänster för pension ligger enligt undersökningen på 31 procent. För de med medelinkomst är siffran 52 procent medan höginkomsttagarna ligger på 63 procent.
Undersökningen visar också att många finner pensionsområdet komplicerat och krångligt, vilket förklarar den låga andelen som anger att de använder digitala tjänster för pension. Bara 45 procent av befolkningen nyttjar de digitala pensionstjänsterna, enligt undersökningen. Detta trots att tjänsterna erbjuds både från staten och från privata aktörer.
"Yngre i betydligt högre utsträckning än de som närmar sig pensionsåldern, men även de med lägst utbildning och hushållsinkomst ser inte e-tjänsterna som relevanta för dem. En förklaring kan som sagt ligga i att det upplevs som komplicerat av ovan nämnda skäl. I media finns många artiklar som talar om pensionsångest, närmare bestämt något vi känner att vi borde ta tag i men gärna skjuter på framtiden", framgår det av undersökningen.
Det är först efter 35 års ålder som användandet går över 50 procent för att nå en topp mellan 56 till 65 års ålder. Då uppger 62 procent att de använder digitala pensionstjänster.
Graden av nyttjande är högst i höginkomsthushåll, vilket troligtvis har att göra med en hög tjänstepension och eventuell rådgivning via arbetsgivaren.
"Lågutbildade, de i låginkomsttagarhushåll och de med funktionsvariation är däremot de som har lägre användning. De får sannolikt i lägre utsträckning tjänstepension, kanske har färre ett eget pensionssparande och eventuellt upplever de att morötterna är för små eller för få för att de ska ta till sig e-tjänsterna i detta komplexa system", enligt undersökningen.