I dag inleddes den maratonrättegång som ska hållas under hösten. Ekobrottsmyndigheten, företrädd av åklagare Thomas Hertz, försöker göra gällande att huvudägarna i Allra under 2012 mutades för att köpa värdepapper av Oak Capital. Oak Capital hade fram till dess att man träffade Svensk Fondservice varit en småhandlare i strukturerade produkter, främst till privatpersoner.
Dessutom hade man, innan affärerna med Svensk Fondservice/Allra, stora problem med sin likviditet och sa upp personal och skar ned förmåner. Vändningen kom när man mötte Svensk Fondservice och skulle bli hovleverantör av strukturerade produkter till fonderna.
Åklagaren anser att de affärer som dåvarande Svensk Fondservice, senare Allra, planerade och utförde tillsammans med Oak Capital byggde på att de fonder som Svensk Fondservice hade parkerade i fondhotellet Gustavia skulle börja investera i strukturerade produkter.
Dessa skulle köpas in av Oak från olika investmentbanker och åklagaren vill göra gällande att man plussade på priset när warranterna såldes in till fondbolaget. Påslaget, som åklagaren påstår var 137 miljoner kr, landade i första ledet som vinst i Oak Capital.
Den vinsten, påstår åklagare Thomas Hertz, användes för att köpa aktier i det bolag Supero AB som kontrollerade majoriteten, 80,7 procent, av aktierna i SFS/Allra.
Transaktionen gjordes, enligt åklagaren, till överpris vilket ledde till att Alexander Ernstberger och David Persson Rothman fick en muta och Oak Capital betalade ut den.
Det gör att både Allrasidan och Oaksidan gjort sig skyldiga till brott och med hänsyn till de stora belopp det handlar om är brotten grova.
Förmiddagen har hittills använts för att i praktiken läsa upp sakframställan från åklagarsidan.
Svarandesidan har hittills bara anmält att man inte håller med åklagaren om beskrivningen och därmed förnekar brott.
För åklagarna är det centralt att man lyckas bevisa att det inte varit några vattentäta skott mellan förvaltningen av de fonder som Gustavia formellt förvaltade på uppdrag av SFA, som vid tidpunkten inte hade något eget fondbolag.
Därför förevisades en stor mängd mejl, där Alexander Ernstberger står som mottagare när det handlar om förvaltningsbeslut, för att visa att det minsann inte var förvaltaren Johan Bergsgård som skötte alla spakarna utan att det var fler inblandade. Annars blir det svårt att bevisa att Ernstberger och Rothman blivit mutade.
Lyckas åklagaren bevisa att Ernstberger var den som bestämde över förvaltningen eller var delaktig i besluten om inköpen av warranterna blir det enklare för åklagaren att bevisa mutbrott.
I Tingsrätten är nu alla omskrivna eller omsusade personer representerade, inklusive anhöriga till de åtalade.
Ernstbergers kompanjon David Persson Rothman, förvaltaren Johan Bergsgård, Olle Marcusson, tidigare vd för Oak. Alla har med sig ett entuorage av advokater vilket gör att timtaxan kommer att bli hög.
Till det kommer att Pensionsmyndigheten intervenerat på åklagarens sida eftersom myndigheten anser att man blivit blåst på pengar genom överpriset på warranterna. Man har från myndighetens sida förtydligat att man då företräder spararna och man vill ha tillbaka ordentligt med pengar, 168 miljoner kr.
Dagens förhandlingar är ju bara början. Det finns rättegångsdagar planerade till december. Under eftermiddagen väntas åklagaren bli klar med sin sakframställan men frågan är om intresset kommer att vara lika stort framöver. I morse ringlade kön av intresserade lång men ämnet är snårigt och det var flera i salen som nickade till under förmiddagen.