NYHETSARKIVET
16 okt 2019 13:34
Så blåste Falcon spararna, enligt åtalet
Under dagens presskonferens redogjorde EBM:s kammaråklagare Jerker Asplund tydligt för det som myndigheten nu ska bevisa var affärer gjorda med uppsåt att blåsa de svenska PPM-spararna.

Här kommer en enkel sammanfattning av läget:

Mark Bishop ägde både värdepappersbolaget ABS Investment Group och fondbolaget Optimus Fonder AB, som i sin tur ägde PPM-fonden Optimus High Yield. Ulf Deckmark var vd för fondbolaget.

Åtalet består av tre delar. Det första benet som Asplund beskriver är mutan på 4,5 miljoner kronor till Deckmark från Bishop och Serwin. Syftet där var att få förvaltaren att köpa så kallade Residential Mortgage Backed Securities (RMBS) till överpris mellan 2012 och 2013. RMBS:er är finansiella instrument som består av korgar av bolån och var den högst bidragande orsaken till finanskrisen 2008.

Bishops bolag ABS köpte in dessa instrument till marknadspris. Bara dagar senare såldes de vidare till hans fondbolag Optimus Fonder till ett kraftigt överpris. Vid hälften av affärerna agerade Serwin mellanhand genom sitt brittiska bolag Solid Ventures. De här affärerna innebär en förlust för svenska sparare på 30 664 000 dollar, menar Asplund.

- Att köpa in dessa instrument via ett bolag och sedan sälja vidare till ett annat bolag man också äger innebär stora intressekonflikter och vi menar att den 42-årige svensken (Serwin, förf. anm.) kom in för att dölja de här intressekonflikterna, säger han.

Del två i åtalet är alltså grov trolöshet mot huvudman samt medhjälp till brottet. Bishop ska här ha låtit de svenska spararna betala överpriser för värdepapper hans egna bolag sålde till dem och upplägget möjliggjordes av Deckmark.

Det gjordes 17 köp av RMBS:er under perioden åtalet gäller. För att kunna köpa dessa till fonden Optimus High Yield var de åtalade tvungna att öka kapitalet i fonden. Det gjorde de genom att olovligt flytta pensionsmedel om två miljarder kronor till fonden genom att ändra sparares fondval utan att de visste om det, enligt EBM. Detta är det tredje benet i åtalet och gäller grovt bedrägeri.

Hur gick då flytten av pengarna till? Callcenterbolaget Positiv Pension hade ett större antal kunder med pengar i en fond av bolaget Scientia. Mark Bishops bolag ABS - samma bolag som köper värdepapperen - köper Positiv Pension och säljer sedan till ett Hong Kong-baserat bolag med en av Serwin utsedd målvakt som ägare. Från det Hong Kong-baserade bolaget köper sedan Max Serwin-ägda Strategi Placering inloggningskoderna till dessa kunder för 55 000 kronor. Allt detta gjordes för att ge processen ett sken av legitimitet, menar Asplund. Personalen i Strategi Placering för sedan över pengar till Optimus High Yield.

Positiv Pension begärdes i konkurs i augusti 2013, en månad efter det att Serwin köpte inloggningskoderna.

När Ekobrottsmyndigheten gjorde husrannsakan hos flera misstänkta, däribland Mark Bishop, så hittade IT-forensiker flera mail med bland annat värderingar av dessa RMBS-instrument som köptes in.

Ett exempel på mailkorrespondens som visades upp av åklagaren i dag kungjorde att en av obligationerna var öronmärkt för inköp för 3,7 miljoner dollar och sa: "But Optimus fund size needs to get to 800 million SEK before I can fund it – so let’s rock’n’n roll".
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907