Alla blev inte glada av förra veckans nyhet om att en borgerlig majoritet i finansutskottet vill förändra de nuvarande flyttreglerna.
Blir partiernas vilja verklighet så drabbas miljontals sparare, uppger Skandia och Folksam i DI. Skandias koncernchef Frans Lindelöw säger att han är djupt oroad att ett sådan utspel kommer så nära inpå beslut.
Majoriteten i riksdagen vill att det ska vara fritt att flytta pensionskapitalet efter fem år och inte tio som det står i det nuvarande förslaget. Problemet enligt Skandia och Folksam är att det resonemanget inte tar hänsyn till affärsmodellen med traditionell försäkring.
I trad ligger pengarna investerade i olika finansiella tillgångar, bland annat illikvida sådana som infrastruktur och fastigheter. Långsiktiga investeringar som dessa kräver att bolagen låser in sina kunder, vilket Skandia och Folksam gjort med en inlåsning på 15 år. En tidigare flytt tar de därför en avgift för.
"Om vi inte kan göra den här typen av investeringar längre ändrar vi strukturen på produkten helt och hållet. Då kommer vi att tvingas bli kortsiktiga i våra investeringsbeslut. Det ger kunderna lägre pension, men medför även minskade investeringar i hållbar samhällsutveckling", säger Ylva Wessén, tillförordnad vd för Folksam, till DI.
Problemet är att bolagen i sina stresstester måste räkna med att många kan komma att flytta pengar och anpassa portföljerna efter det. Även om det bara blir ett mindre antal flyttar.
"Skulle man ha helt fri flytträtt på allt pensionskapital med en knapptryckning skulle riskbufferterna för flytt gå upp dramatiskt", säger Frans Lindelöw.
Lindelöw menar också att den största delen flyttar drivs av förmedlare och inte individer. Öppnas flytträtten upp på det här sättet som riksdagsmajoriteten vill så ser han likheter med det gamla PPM-systemet och ett inträde av krafter som inte är av godo.