Redan förra veckan var Skandia och Folksam starkt kritiska mot att riksdagen börjat diskutera omfattande förändringar i flytträttspropositionen. Nu redogör Folksam för varför bolaget anser att en ändring av regeringens förslag att bolag får ta ut flyttavgifter som täcker anskaffningskostnader i tio år till fem år försämrar situationen för deras 1,5 miljoner tradkunder.
"I debatten har det i liten utsträckning belysts hur kunder med traditionell försäkring påverkas och hur kunder som behåller sitt pensionssparande påverkas. Många vanliga människor påverkas negativt av förslagen som diskuteras. Många av våra kunder är låginkomsttagare och där tjänstepensionen, som ofta sparas i en traditionell försäkring, utgör en viktig del av den totala pensionen. Både regeringens förslag samt i än större grad de förslag riksdagen diskuterar väntas ge dessa kunder mindre pengar i plånboken", enligt en kommentar på Folksams hemsida.
Folksam vill att större förslag till förändringar utreds mer noggrant. I grunden är de positiva till flytträtt och ser att den liggande propositionen leder till många förenklingar som gör att flyttar blir lättare. Men det som diskuterades den 10 oktober i finansutskottet och som Pensionsnyheterna rapporterat om, är de inte positivt ställda till.
"En fråga som diskuterades är om pensionsbolagens rätt att ta ut avgifter för flytt ska begränsas ytterligare så att anskaffningskostnaderna bara får räknas över fem år samt att införa ytterligare retroaktiv lagstiftning som medför flytträtt ännu tidigare än från år 2007. Sådana radikala förändringar rörande ett lagförslag måste utredas nogsamt på sedvanligt sätt så att beslutsfattarna kan sätta ner fötterna rätt. Om det nya förslaget genomförs sänks pensionen för våra 1,5 miljoner kunder som har pensionssparande med garanti, alltså traditionell försäkring", skriver Folksam.
Folksam belyser skillnaden mellan fond- och tradförsäkringar och betonar framför allt att i kundägda bolag går överskottet till kunderna. För att klargöra behovet av långsiktighet i pensionssparandet har Folksam tioåriga avtalstider som minimum. Kortas detta ner tvingas pensionsbolaget till kortsiktiga placeringar, vilket försämrar pensionerna. Redan tio år är en ganska kort tid, men det kan Folksam ändå acceptera. Att införa en femårsgräns skulle leda till att majoriteten av kapitalet placeras i räntebärande papper som har en låg eller obefintlig avkastning.
Det är inte heller bra att lämpa över avgifter från de som flyttar till kvarvarande kunder, menar Folksam.
Både Nordnets Frida Bratt och Avanzas Johanna Kull gav genast mothugg till Skandia och Folksam förra veckan och sa att de ägnade sig åt skrämselpropaganda. Brummer Lifes Helena Palmgren uppgav också för Pensionsnyheterna att hon framför allt vill att flyttar underlättas för fondförsäkringar och att hon inte är ute efter att pengar ska flyttas kors och tvärs för sakens skull.