Totalavkastningen för AMF för perioden januari till september uppgick till 10,2 procent, jämfört med förra årets 5,9 procent för motsvarande period.
Den genomsnittliga årsavkastningen har under de senaste fem åren varit 7,3 procent och 7,5 procent under de senaste tio åren, meddelar bolaget idag.
Pensionsbolagets vd Johan Sidenmark är nöjd med en tvåsiffrig avkastning men varnar för att det är inget man bör vänja sig vid.
"Bakom siffran ligger framförallt en stark om än bitvis turbulent aktiemarknad, som fortsatt stiga i spåren av sjunkande räntor och förväntningar på ytterligare stimulansåtgärder från världens centralbanker. Läget på marknaden är mycket speciellt, och den närmaste framtiden svår att sia om. Men jag känner mig trygg med att vi steg för steg under ett antal år nu byggt och fortsätter att bygga en allt mer risktålig och framtidssäkrad portfölj, där vi drar så stor nytta som möjligt av den traditionella förvaltningens unika förmåga att investera långsiktigt och konjunkturtåligt", säger han.
Alla tillgångsslag gav positiv avkastning men bäst gick det för aktier och framför allt var det de utländska aktierna som gav portföljen en skjuts framåt. Aktieportföljen levererade 24 procent i avkastning för perioden.
"Även fastighetsportföljen utvecklades fint, och avkastade drygt 6 procent. Det känns givetvis bra att kunna leverera en så stark avkastning till våra 4 miljoner pensionssparare. Samtidigt är det viktigt att ha balanserade förväntningar framåt, mot bakgrund av tecknen på en svalare global konjunktur. Det är i det ljuset också viktigt att vi håller fast vid vårt långsiktiga investeringsperspektiv, och konsekvent arbetar vidare för att kunna leverera en så konkurrenskraftig avkastning som möjligt över tid", säger Tomas Flodén, vice vd och kapitalförvaltningschef.
Bolaget noterar även rekordhöga premieintäkter under perioden. De uppgick till 16,6 miljarder kronor. Premier för fondförsäkring, redovisat som insättningar till investeringsavtal, uppgick till 2,2 miljarder kronor, snäppet under förra årets 2,9 miljarder.
Solvensgraden sjönk också från 203 procent till 183 efter att 11,2 miljarder kronor avsatts till en garantiförsäkring under det fjärde kvartalet förra året.