Försäkringstagarföreningen Pro Skandia klagar i ett brev från föreningens ordförande Ulf Mikaelsson till Finansinspektionen, FI, på att man inte får någon insyn i ombildningsutredningen som pågår i Skandia Liv. Dessutom menar man att den föreslagna fördelningen av styrelseposter är orättvis.
Pro Skandia vill kunna ta del av de simuleringar som görs för att se vilka som tjänar respektive förlorar på en eventuell ombildning och tycker att man även bör räkna på hur ett rent ömsesidigt alternativ skulle kunna fungera, något som Skandia/Old Mutual förklarat inte är aktuellt. Pro Skandia tycker att det borde vara en självklarhet att även utreda den modellen.
Pro Skandia klagar över bristen på transparens och vill att försäkringstagarna ska få tillgång till all relevant information som bolaget arbetat fram.
Hemlighållna och för försäkringstagarna negativa uppgifter, som avslöjas i efterhand, kan om något skada bolaget, skriver Pro Skandia.
Pro Skandia passar på att påpeka att Länsförsäkringars ansökan om ombildning som lämnades in till FI den 19 december är så hemlig att allt siffermaterial av sekretesskäl strukits bort när handlingen gjorts offentlig. Där anser Pro Skandia att FI gått alldeles för hårt fram med överstrykningspennan och klagar över att man inte ens får ta del av historiska uppgifter som redan finns i gamla årsredovisningar. Det här, menar Pro Skandia, leder till att FI tar på sig ett mycket stort ansvar för att se till att ombildningen inte kan antas försämra rätten för försäkringstagare och andra ersättningsberättigade.
Ulf Mikaelsson menar också att det råder en enorm obalans i fördelningen av styrelseposter i Skandia Liv mellan å ena sidan moderbolaget, som skjutit till 600 000 kr i aktiekapital och försäkringstagarna som faktiskt äger de 250 miljarder kr som bolaget förfogar över. Det faktum att försäkringstagarna får utse en representant till styrelsen räcker inte, menar Pro Skandia, som skriver att aktieägarna har tillsatt åtta ledamöter av elva i styrelsen. Två kommer från Skandias personal men bara en från försäkringstagarna.
Att de anställda utgör färre än 300 personer kan utse två ledamöter medan försäkringstagarna som uppgår till 1,3 miljoner bara utser en ledamot understryker ju bara försäkringstagarnas underläge, skriver Pro Skandia som vill att FI ska se till att Skandia startar en dialog med försäkringstagarna.