Pensionsmyndighetens GD Daniel Barr och analyschefen Ole Settergren skriver i dag i en debattartikel att kompensationsgraden är betydligt högre än vad som görs gällande i debatten - om man använder verkliga siffror.
Men det beror inte på att systemet levererar högre pensioner utan snarare på att människor i växande utsträckning väljer att fasa ur sig ur systemet genom att gå tidigare i pension och därmed sänka sin slutlön.
Det leder till att kompensationsgraden se högre ut - men det är en klen tröst för pensionen i kronor blir inte högre av att man sänker slutlönen.
I en ny rapport från myndigheten, som undersöker de som gick i pension 2016, visar man att kompensationsgraden som medianvärde låg på 80 procent av slutlönen. Den allmänna pensionen stod då för 55 procent och tjänstepensionen för 25 procent.
Det innebär att man når ambitionen från 90-talet då man politiskt satte ett mål på 60 procents kompensationsgrad för allmän pension och där ytterligare 15 procent skulle hämtas från tjänstepensionerna
"Ambitionerna från systemets barndom uppfylls således, trots att den förväntade livslängden ökat sedan reformen utan att pensionsåldern ökat. Den allmänna pensionen är dock lägre och tjänstepensionen högre än vad som tänkts", skriver Barr och Settergen och fortsätter:
"Många lyfter säkert på ögonbrynen inför dessa siffror. De högre kompensationsgraderna i vår rapport jämfört med dem i den allmänna debatten förklaras dock inte i huvudsak av att pensionerna är högre i kronor. I stället ligger den viktigaste förklaringen i att inkomsterna åren innan pension, som pensionen jämförs med, är lägre än vad som normalt antagits."
Författarna pekar på att många gör tidsbegränsade uttag, vilket kortsiktigt höjer pensionsnivån och att avtalsparterna ökat avsättningarna till tjänstepensionen som därmed ger högre tjänstepensioner.
I artikeln framhåller man att höjningen av pensionsåldern fortfarande är ett bra och nödvändigt sätt att öka pensionsnivåerna i takt med livslängdsökningen. Vidare påpekar man att måttet kompensationsgrad är ett trubbigt verktyg som man inte utan problem kan använda i debatten för att till exempel argumentera för krav på ett högre privat sparande.
Dessutom är spridningen mellan olika individer mycket stor, enligt myndighetens siffror.
"I rapporten pekar vi också på den avsevärda spridningen i kompensationsgrad. Även om medianen är 80 procent så har en av fem pensionärer en kompensationsgrad under 60 procent. Samtidigt har en av fyra en kompensationsgrad över 100 procent. Personer med de högsta kompensationsgraderna är i stor utsträckning personer som har haft låg inkomst före pension. Pensioneringen innebär således en ekonomisk förbättring för många med låga inkomster, förvisso från låga nivåer", avslutar Barr och Settergren.