NYHETSARKIVET
4 nov 2019 12:53
Westberg: Borde bli 150-200 fonder på det upphandlade fondtorget
En konsekvens av den idag överlämnade premiepensionsutredningen blir att färre fonder kommer finnas med på det upphandlade fondtorget. I dagsläget är de knappt 500 och har gått ned från omkring 800 som var läget innan Pensionsmyndigheten påbörjade städningen med Steg 1.

Exakt antal fonder är däremot något som den framtida upphandlingsmyndigheten får bestämma. Men över 100 fonder tror Westberg att det kommer att handla om, även i framtiden.

- Min bedömning är att med en ny valarkitektur och ordentlig upphandling och givet det kapital som finns i premiepensionssystemet idag så är det inte orimligt att tro att det kommer finnas 150 till 200 fonder på det nya fondtorget, sa han.

I utredningen föreslår han att de fonder som ska finnas på torget är bland annat UCITS-fonder, som redan idag finns valbara inom systemet. Dessutom föreslås att en ny kategori inrättas för specialfonder, som kan upphandlas om de bedöms lämpliga. Detta för att säkerställa en större valfrihet och möjlighet att sätta ihop en bra portfölj.

Här kan man till exempel tänka sig att de skulle kunna gå att replikera en traditionell försäkrings förvaltning, inom ramen för en specialfond om någon vill försöka sig på en sådan.

Vad gäller övriga innehållet så ska de sedvanliga kategorierna finnas representerade och spararna ska kunna välja Sverigefonder, branschfonder eller andra regionala fonder. Dessutom bedömer Westberg att fler hållbara fonder av god kvalitet utifrån ett pensionsspararperspektiv ska finnas med.

Sedan ska några formella hinder för nystartade små fondförvaltare tas bort och det ska vara upp till den upphandlande myndigheten att bestämma vilka krav som ska gälla.

- Det är olämpligt att sätta upp hinder på förhand mot att upphandla till exempel en nystartad fond eller att fonden ska ha ett visst kapital. Det är något som måste bedömas utifrån vilken kategori som upphandlas och det är viktigt att understryka att det här inte ska vara en enda stor upphandling för alla fonder utan det ska ske sektorsvis så att man kan anpassa kraven utifrån det som är relevant för just den specifika kategorin, säger Westberg.

Här kan man konstatera att de fonder och fondbolag som på olika sätt försökt anpassa sig till steg 1-reglerna genom fusioner och överlåtelser av bestånd kan ha gjort det i onödan. Är det tillräckligt bra för att vara med ska storleken inte ha den formella betydelse den haft under städningen på fondtorget. Inte heller ska man behöva ha en längre avkastningshistorik utan även nystartade fonder ska ha chans att komma med – om de klarar en upphandling.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907