Finansinspektionen föreslår nya föreskrifter om vilka kostnader som ett försäkringsföretag får beakta när det fastställer avgifter för återköp och överföring av försäkringar och försäkringskapital.
Nu skickas förslaget på föreskrifter på en remissrunda som ska besvaras senast den 5 december. Föreskrifterna väntas träda i kraft den 1 mars nästa år.
I flytträttsförslaget föreslår regeringen en begränsning av de avgifter som försäkringsföretag kan ta ut när en försäkringstagare vill utnyttja den lagstadgade rätten till återköp eller överföring. Enligt lagförslaget får avgifterna högst uppgå till ett belopp som motsvarar kvarstående anskaffningskostnader som är direkt hänförliga till försäkringen och direkta kostnader för den administrativa hanteringen av återköp eller överföringar, beräknade för försäkringar av samma slag.
I propositionen står även att ett behov finns att precisera vilka kostnader som ska anses vara direkta för den administrativa hanteringen av återköp och överföring och FI väntas få uppdrag att besluta om vilka slags kostnader som ska beaktas.
Som bas för förslaget har FI använt en enkät som skickades ut i juni till 23 livbolag och sju tjänstepensionskassor där frågor ställdes om vilka direkta "administrativa kostnader företagen har haft under 2018 med anledning av återköp och överföringar". Ett referensgruppsmöte hölls också med vissa branschföreträdare där ett första utkast till föreskrifterna diskuterades.
De direkta kostnader som ska ingå är först och främst personalkostnader, som är den största posten för försäkringsföretagen. Bolagen får även beakta kostnader för utskrifter, porto och digitala utskick samt datakostnader som avser bland annat "arkivering, rapportering av kontrolluppgifter till Skatteverket och kontoöverföringar".