Finansinspektionens föreskrifter för tjänstepensionsbolag är fortfarande på remiss. Redan nu har myndigheten beslutat om vissa förändringar efter att ha tagit emot en del remissyttranden.
Det meddelade generaldirektören Erik Thedéen igår när han besökte Finansutskottet för att ge sin syn på det föreslagna regelverket för tjänstepensionsbolag.
Det är på tre punkter FI redan nu beslutat om vissa förändringar i föreskrifterna. En av dem är solvenssituationen, där myndigheten redan föreslagit en infasningsperiod för den långsiktiga terminsräntan. Nu ska FI även föreslå en infasningsperiod för stress av negativa räntor i kapitalkravsberäkningen samt att aktsamhetsavdraget i diskonteringsräntan sänks.
"Detta innebär att regelverkets direkta effekt på företagens solvenssituation dämpas och ger företagen möjlighet att anpassa sig till rådande marknadsförutsättningar", sa Thedéen.
Det blir även lite lättare krav på företagsstyrning och tillsynsrapportering. Här menar Thedéen förvisso att de farhågor som uppstått i diskussionen om kraftigt ökade kostnader är överdrivna på grund av den proportionalitetsprincip som föreslås och de lättnadsregler som FI vill se för mindre företag. Men myndigheten ska ändå föreslå ytterligare lösningar för att underlätta övergången.
"Detta i kombination med att företagen redan har väl fungerande företagsstyrningssystem på plats gör att de nya reglerna enligt FI:s uppfattning inte torde leda till någon markant kostnadsökning. Vissa remissinstanser har framfört kritik mot kravet på en kvalitativ tillsynsrapportering. FI kommer att föreslå förenklade regler som innebär att sådan information som företagen redan lämnar i andra format (uppdragsavtal, egen risk- och solvensbedömning, väsentliga händelser osv.) inte också ska behöva beskrivas i den kvalitativa tillsynsrapporten. Vidare kommer FI att föreslå lättnadsregler baserade på proportionalitet för att underlätta för de mindre företagen", enligt Thedéen.
Det ska även bli förenklingar i informationskraven jämfört med det remitterade förslaget. En del remissinstanser har framfört att de ser att den svenska modellen med valcentralerna som administratörer för informationsgivningen hotas av nya regelverket.
"FI:s uppfattning är att valcentralerna fortsatt bör kunna administrera informationsgivningen genom den möjlighet till outsourcing (uppdragsavtal) som föreslås. Vad gäller informationskraven är FI:s strävan att reglerna ska säkerställa ett gott konsumentskydd för dagens och framtidens pensionärer. FI kommer därför att föreslå förenklingar i informationskraven jämfört med det remitterade förslaget", enligt Thedéen.